Popuna policijskih struktura u ZDK-u poljuljala vladajuću koaliciju

portal hd00 01 21 20still1661 1621717593
Podijelite vijest

Na obuku u Policijsku akademiju otići će mladići i djevojke koji će, kada jednom bude okončana konkursna procedura, biti primljeni u policijske strukture u ZDK-u. Trenutno je taj proces zaustavljen. Kao i obično, politika je umiješala prste.

Dugo najavljivana popuna policijskih struktura u ZDK-u trebala je biti riješena prijemom 125 policajaca, no taj proces nikako da bude okončan.

“U odnosu na 1.495 prijavljenih kandidata na konkurs, imamo 20-30 uloženih žalbi. To je minoran broj, ali da bi procedura išla dalje da pošaljemo djevojke i momke na Vraca na školovanje i tih 20-30 žalbi treba da se riješi”, ističe komesar policije ZDK-a Semir Šut.

ČITAJ JOŠ:  U Kaknju lišena slobode tri lica zbog upotrebe vatrenog oružja i nanošenja tjelesnih povreda 

O tim, ali i žalbama na činovanja, te odluke Disciplinske komisije, odlučuje Policijski odbor MUP-a ZDK-a, čijim članovima je istekao mandat.   

“Informaciju koju smo dobili je da se ta procedura ne može provesti do kraja. Posebno žalbena procedura i postupanje po žalbama kandidata upravo zbog toga što nije imenovan Policijski odbor”, navodi izvršna direktorica Transparency Internationala Ivana Korajlić.
 
Šut ističe da je veliki broj neriješenih žalbi na činovanje i žalbi na odluke disciplinskih komisija, koje usporavaju i otežavaju rad uprave policije i dovode u pitanje operativnu samostalnost. 

ČITAJ JOŠ:  MUP ZDK: Ukradena zaštitna ograda sa autoputa

U Vladi ZDK-a, koja treba da imenuje Policijski odbor, zasad šutnja. Stanje u kantonalnom MUP-u, prema dostupnim informacijama, ozbiljno narušava odnose u vladajućoj koaliciji. SDA se ne oglašava, ali zato iz  HDZ-a BiH oštre reakcije na provedeni konkurs za prijem policajaca i rješenja u Zakonu o unutarnjim poslovima u vezi s  činovanjem i kriterijima za izbor policijskog komesara.

“Primljeno je 110 policajaca. Među tih 110 policajaca prošla su samo tri iz reda hrvatskog naroda. U postojećem zakonu mislim da samo tri čovjeka unutar ZDK-a ispunjavaju uvjete za komesara. Ne vidim razloga zašto to ne omogućimo ljudima s visokom stručnom spremom, inspektorima. Želim da neko i od Hrvata bar ima priliku se kandidirati” ističe predsjednik HDZBiH ZDK-a Ivo Tadić.

ČITAJ JOŠ:  VOZAČI OPREZ: Evo gdje su najavljene radarske kontrole

Neovisnost i profesionalan rad policije pri tome ostaju u drugom planu. Otuda i sve češća upozorenja  međunarodnih institucija i organizacija  na neprimjeren utjecaj politike na policiju u ovom Kantonu. 

“Ono što je nažalost vidljivo i u ovom primjeru su te neke vrste političkih igranki i opstrukcija pojedinih procesa”, kaže Korajlić.

Kantonalna vlast ne reagira na ta upozorenja. Sve u interesu očuvanja krhke vladajuće koalicije, a na štetu profesionalnog rada policije.


Podijelite vijest