Popuštaju se mjere, ali još smo daleko od kolektivnog imuniteta

snapshot 3
Podijelite vijest

Iz Republike Srpske dobre vijesti, stabilna epidemiološka situacija rezultirala je popuštanjem mjera, onih koji se odnose na rad ugostiteljskih objekata, okupljanja i sportskih događaja. I dalje ostaju osnovne koje treba poštovati: maske u zatvorenom, higijena ruku i distanca.

Na otvorenom je dozvoljeno okupljanje do 100 ljudi, na privatnim okupljanjima do 50. Od 21. maja dozvoljena je i muzika uživo u otvorenim dijelovima ugostiteljskih objekata.

“Kada govorimo o radnom vremenu ugostiteljskih ali i svih drugih objekata, ono se pomjera sa 22 na 24, samim tim od 06 do 24 sata će biti radno vrijeme ugostiteljskih objekata. Kada govorimo o sportskim događajima omogućava se prisustvo publike”, kazao je Branislav Zeljković, direktor Instituta za javno zdravstvo RS.

Na način koji će Institut precizno objaviti sutra. Ove mjere će važiti od 21. maja. No ublažavanje mjera ne znači potpuni povratak normalnom životu, bar ne dok BiH ne imunizira najmanje 50 procenata stanovništva. U stjecanju kolektivnog imuniteta još uvijek smo daleko iza zemalja Evrope, ali i susjednih zemalja.

Vakcinacija u brojevima

Srbija je vakcinisala 42% stanovništva sa čak 2,3 miliona građana koji su primili obje doze vakcine. U Hrvatskoj je više od milion vakcinisanih i 320.000 revakcinisanih, što je oko 30 posto populacije građana koji imaju više od 18 godina. U Crnoj Gori jednu dozu primilo je 114.000 građana, od toga trećina i drugu dozu, zbog čega se procjenjuje da je u ovoj zemlji imunizirano oko 24,8 % punoljetnih stanovnika.

Izvor : N1

BiH je jedina na Evropskom kontinentu koja nema jedinstvenu statistiku o imunizaciji. Vakcinisano je više od 126.611 osoba, uz napomenu da je dio stanovništva imuniziran i u susjednoj Srbiji, a o tačnom broju još niko ne govori.

Dvije doze vakcine primilo je 36.522 osobe, od čega 28.700 u Republici Srpskoj i 7.822 u Federaciji BiH.

Izvor : N1

Najveći broj vakcinisanih, zahvaljujući donaciji od 10.000 Astra Zeneca od susjedne Srbije je u Kantonu Sarajevo. Slijede Tuzlanski i Zenički kanton u kojem su se jučer vakcinisali i medijski djelatnici, koji prema mišljenju Federalnog ministarstva zdravstva i Zavoda za javno zdravstvo FBiH nisu u dovoljnom riziku da bi bili među precizno navedenim prioritetima Plana vakcinacije.

Izvor : N1

“Tamo su nadvedeni policija, obrazovanje i ostali. Naravno prepušteno je kantonima da odluče koje su to ostale kategorije koje treba uključiti i naš krizni štab je smatrao da medijski radnici spadaju u rizičnu grupu”, kazao je dr. Senad Huseinagić.

Hoćemo li imati dovoljno vakcina prije nekog novog vala?

Policijski službenici sa državnog nivoa i dalje se imuniziraju kineskim Sinovacom doniranim od Republike Turske u Zetri. Za stanovništvo treće životne dobi, dan nakon besmislene greške Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo i bespotrebno dugog čekanja, vakcinisanje je prošlo bez problema i velikih gužvi. U Zetri je spremno 6.750 Pfizer Bio-N-Tech vakcina, a građani ističu zbog Pfizera se traže i veze za vakcinisanje van Plana imunizacije.

Što ovisi i od toga hoćemo li imati dovoljno vakcina na raspolaganju prije nekog novog vala. Krizni štab Federacije BiH uz popuštanje epidemioloških mjera koje zavise od sutrašnje odluke Vlade Federacije BiH, najavljuje da će do kraja maja biti imunizirano četiri posto stanovništva ovog bh. entiteta.


Podijelite vijest