Porasla cijena stanova: Dvije prosječne plaće ne mogu pokriti kvadrat

Prosječna cijena prodatih novih stanova u Bosni i Hercegovini u prvom kvartalu iznosila je 2.248 KM po kvadratu i veća je za 24,9 posto u odnosu na isti period prošle godine.

Kada poredimo posljednje podatke sa prosječnom cijenom prodatih novih stanova prošle godine, prosječna cijena veća je za 23 posto, objavila je Agencija za statistiku BiH.

– Broj prodatih novih stanova u prvom kvartalu u BiH iznosio je 627 i u odnosu na isti period 2021. godine veći je za 1,5 posto, a u odnosu na prosječan broj prodatih novih stanova lani manji je za 32,3 posto – saopćeno je iz Agencije.

Površina prodatih novih stanova u BiH u prvom tromjesečju iznosila je 34.314 metara kvadratnih i u odnosu na isto tromjesečje prošle godine veća je za 0,3 posto, dok je manja 30,8 posto u odnosu na prosječnu površinu prodatih novih stanova u 2021. godini.

Istovremeno, prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama u Bosni i Hercegovini u prvom kvartalu 2022. godine iznosila je 1.065 KM.

Copy

Prema podacima državne Agencije za statistiku, prosječna mjesečna isplaćena neto plata u prvom kvartalu 2022. godine nominalno je viša za četiri posto u odnosu na četvrti kvartal 2021, kada je iznosila 1.024 KM.

Najviše prosječne neto plate u prethodnom kvartalu su bile u finansijskoj i djelatnosti osiguranja – 1.629 KM, proizvodnji i snabdijevanju električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji 1.585 KM i sektoru informacija i komunikacija 1.529 KM.

Najniže neto plate bile su kod zaposlenih u djelatnosti pružanja smještaja, pripreme i usluživanja hrane – 713 KM, građevinarstvu 770 i administrativnim i pomoćnim uslužnim djelatnostima 820 KM.

Avaz

Prethodni članakBivši šampion Formule 1 na skuteru jurio lopove po gradu
Sljedeći članakBio je njena prva i velika ljubav: S ovim čovjekom je Karleuša prije Duška sanjala o velikoj porodici