2021 01 27T115602Z 474782829 RC2BGL9Q0C18 RTRMADP 3 HOLOCAUST MEMORIAL GERMANY 750x500 1


AUTOR:
Portal 072info

DATUM:

Broj napada na muslimane i islamske objekte u Njemačkoj i prošle je godine porastao, pokazuju podaci ministarstva unutarnjih poslova objavljeni u ponedjeljak.

“Prošle godine vlasti su zabilježile najmanje 901 napad na muslimane i islamske objekte, što je porast od dva posto u usporedbi s 2019.”, stoji u odgovoru ministarstva unutarnjih poslova na upit zastupničkog kluba stranke Ljevice u Bundestagu.

U najvećem broju napada, koji sežu od verbalnih i fizičkih napada na osobe s muslimanskim obilježjima poput tradicionalne marame pa do antiislamskih napisa po džamijama, sudjelovali su pripadnici radikalno desne scene.

U napadima je ozlijeđeno 48 osoba što je, kako piše dnevnik Neue Osnabruecker Zeitung (NOZ), značajan porast u usporedbi s 2019. kada je ozlijeđeno 34 osoba.

Unutarnjopolitička glasnogovornica stranke Ljevica Ulla Jelpke, smatra da službene statistike ne daje realnu sliku napada na muslimane.

“Ovo je samo vrh ledenog brijega. Najveći broj napada pogođeni ne prijavljuju zbog srama ili zato što izbjegavaju kontakt s vlastima”, rekla je Jelpke za NOZ.

Političarka stranke Ljevice je rekla kako je zabrinjavajući porast broja napada pogotovo ako se u obzir uzmu mjere zatvaranja i s tim povezana smanjena mogućnost kontakata u javnom prostoru.