Poremećaji na tržištu globalno uzrokovali poskupljenja energenata

Igor Gavran fena
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Ekonomski analitičar Igor Gavran navodi da su povećanja cijena energenata u Evropi i svijetu najvećim dijelom uzrokovana određenim poremećajima na tržištu, te da imaju svoje uzroke.

– Dio poskupljenja odnosi se na povećanje cijene gasa od kojeg se u mnogim zemljama proizvodi i električna energija, pa je takva veza direktna i jednostavno logična. Dio povećanja cijene kada je riječ o električnoj energiji u Evropi posebno se odnosi na tzv. takse zelene energije i opterećenja na cijenu energije proizvedene u termoelektranama, pa je došlo do porasta troškova i cijena – izjavio je Gavran za Fenu.

Kada je riječ o nafti i naftnim derivata tu se, prema njegovim riječima, ne može govoriti o čisto tržišnim kretanjima jer se te cijene dogovaraju. U suštini, radi se o susretima OPEC-a, vodećih proizvođača nafte koji odlučuju koliko će nafte proizvesti u određenom trenutku, oni na određeni način određuju cijene i to je nešto na šta se ne može uticati u Evropi.

Zbog neočekivanih i dosad nezamislivih nestašica izvora energije od Ujedinjene Kraljevine preko Evropske unije do Kine, istaknuti mediji poput Bloomberga i Financial Timesa pišu da su Evropa i svijet već zakoračili u energetsku krizu, koja bi se ove zime mogla pogoršati. Sa posljedicama globalnih trendova suočava se i Bosna i Hercegovina, a jedan od problema je i poskupljenje energenata.

Gavran vjeruje da će u jednom trenutku na globalnom nivou morati doći do stabilizacije prilika.

Kada je riječ o plinu, prema njegovim riječima, prilično je izvjesno da bi se stanje moglo ubrzano popraviti ukoliko se odobri Sjeverni tok 2.

– Mislim da je nezamislivo da se taj tok stavi u funkciju i da povećane količine plina krenu iz Rusije za Evropu, a da cijena ne padne. U tom slučaju bi došlo do pada cijena plina u Evropi, što bi uticalo i na pad cijena električne energije u Evropi i odmah bi došlo do umanjenja pritisaka koji se dešavaju i prema BiH – ocijenio je Gavran.

Kada je riječ o nafti, kako je dodao, izvjesno je da će morati doći do pada jer će vjerovatno u određenom momentu cijena biti neodrživo visoka, pa će se posljedično javiti štetni efekti na same proizvođače. Odlukom da povećaju proizvodnju, ta cijena bi trebala jednostavno pasti.

– Kada je riječ o električnoj energiji i uticaju taksi na CO2 u EU, za taj dio nisam toliko optimističan jer se previše dogmatski gleda na Zelenu agendu i da li će EU biti racionalna i ublažiti takse radi održanja cijene na prihvatljivom nivou – naveo je Gavran za Fenu.