Portal 072info

Porezna uprava FBiH: Sve veći broj neprijavljenih radnika i neizdavanja računa

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Javni prihodi, fiskalizacija, inspekcijska kontrola ugostiteljskih objekata u smislu prijave radnika i plaćanja poreza… – sve su to obaveze koje u nadležnosti ima Porezna uprava Federacije Bosne i Hercegovine.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Svjedoci smo sve većeg broja neprijavljenih radnika, tzv. rada na crno, a inspektori i nadležno osoblje svakodnevno provode kontrole u objektima, firmama i poduzećima i kontroliraju poštivanje Zakona o fiskalnim sistemima.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Podaci za tekuću godinu i nisu baš optimistični kada se uzmu u obzir sve do sada izrečene kazne i izdati prekršajni nalozi.

“Porezna uprava FBiH svakodnevno provodi pojačane kontrole poštivanja odredbi Zakona o fiskalnim sistemima ne samo kod obveznika fiskalizacije koji obavljaju ugostiteljsku djelatnost, već kod svih obveznika bez obzira na to da li su već bili predmet kontrole.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Inspekcijski nadzor provodi se u toku radnog vremena, van radnog vremena, u kasnim noćnim satima i u dane vikenda.

Na području Kantona Sarajevo od aprila do jula 2015. godine izvršena su ukupno 202 djelimična inspekcijska nadzora. Zapečaćena su ukupno 24 objekta, izdato je pet rješenja o zabrani obavljanja djelatnosti i 57 rješenja o otklanjanju nepravilnosti”, kazali su za portal Radiosarajevo.ba iz službe za odnose s javnošću Porezne uprave FBiH.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Također su naveli da je zbog utvrđenih nepravilnosti izdato 115 prekršajnih naloga s visinom izrečenih novčanih kazni u ukupnom iznosu od 199.700,00 KM, te da su u nastavku kontrola utvrđene dodatne obaveze po osnovu poreza i doprinosa u ukupnom iznosu do 81.978,00 KM. U toku kontrola zatečeno je ukupno 113 neprijavljenih radnika.

Samo u mjesecu julu kod dva pravna lica i jednog fizičkog lica zatečeno je 19 neprijavljenih radnika.

Porezna uprava ističe da nisu problem porezni obveznici koji obavljaju djelatnost veleprodaje, niti veliki trgovački centri, već problem predstavljaju uslužne djelatnosti kao što su: ugostiteljski objekti, male trgovačke radnje, pekare, frizerski saloni, itd., koji su također dužni da poštuju odredbe Zakona, a to često ne čine.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

“Rezultati provedenih kontrola su pokazali da su kod pomenutih obveznika fiskalizacije u najvećem broju slučajeva utvrđene sljedeće nepravilnosti: bespravan rad, neposjedovanje fiskalnog uređaja, neevidentiranje prometa na server Porezne uprave FBiH i neizdavanje fiskalnih računa, postojanje raznih softverskih rješenja na fiskalnim uređajima koja kod klijenata stvaraju privid zakonitog evidentiranja prometa, nevođenje knjige dnevnih izvještaja, angažiranje neprijavljenih radnika, neplaćanje doprinosa i druge nepravilnosti”, ističu iz Porezne uprave.

Iz PU FBiH u cilju povećanja porezne discipline pozvali su građane da traže fiskalni račun i da prijavljuju Poreznoj upravi Federacije BiH ili Upravi za inspekcijske poslove koji su također nadležni za primjenu Zakona o fiskalnim sistemima, obveznike fiskalizacije koji ne izdaju fiskalne račune.

Neevidentiranjem prometa ostvarenog u gotovini i neizdavanjem fiskalnog računa, obveznici fiskalizacije ne uplaćuju poreze prema ukupno ostvarenom prometu, a isti im ne može biti realna osnovica za utvrđivanje godišnje obaveze poreza na dohodak, odnosno poreza na dobit. Na taj način budžeti ostaju bez značajnog dijela prihoda po osnovu poreza na dodanu vrijednost, poreza na dobit i poreza na dohodak.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

“Na primjer, kada obveznik fiskalizacije za svaku kupljenu robu ili izvršenu uslugu koja je plaćena u gotovom novcu kupcu ili klijentu ne izda fiskalni račun, to znači da ostvareni promet nije evidentirao na fiskalnom uređaju, a samim time ni na serveru Porezne uprave. Na taj način obveznik fiskalizacije nije u budžet uplatio PDV, već je isti zadržao za sebe iako je kupac platio ukupnu cijenu robe ili usluge sa PDV-om.

U svim slučajevima da obveznik fiskalizacije ne posjeduje fiskalizirani fiskalni uređaj, ne evidentira prometa i ne izdaje fiskalnih računa, i da ne vrši prijenos podataka preko terminala do servera Porezne uprave, a u slučaju da koristi nadređeni računar, zadavanje komandi naredbi fiskalnom uređaju ne obavlja pomoću softverske aplikacije, izriču se novčane kazne koje su propisane u visini od 2.500 KM do 20.000 KM za pravna lica, od 1.000,00 KM do 3.000,00 KM za odgovorno lice u pravnom licu, te od 3.000,00 do 10.000, KM za poduzetnike.

Zakonom o fiskalnim sistemima propisana je novčana kazna za građane kupce ukoliko ne uzmu ili ne sačuvaju fiskalni račun.

Novčanom kaznom u iznosu do 50 KM, kaznit će se za prekršaj kupac ili klijent ukoliko ne uzme i ne sačuva fiskalni račun, reklamirani račun, pisani fiskalni račun i pisani reklamirani račun u krugu od 20 metara po napuštanju prodajnog mjesta i ne pokaže ga ovlaštenom licu, koje obavlja poslove kontrole, na njegov usmeni zahtjev.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Radiosarajevo.ba

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME