Porodica tri mjeseca bila izgubljena na moru

Porodica tri mjeseca bila izgubljena na moru

607_20130812145358_lost_at_sea

Porodica iz Arizone uspjela je preživjeti i pored činjenice da su izgubljeni na moru proveli tri mjeseca.

Roditelji Hannah i Sean Gastonguay poveli su svoje dvoje djece, trogodišnju Ardith i osmomjesečnu Rahab, Seanovog oca Mikea, te su brodom krenuli prema otoku Kiribati. Na putovanje su krenuli u maju, a nakon tri mjeseca lutanja na moru završili su na japanskom teretnom brodu koji ih je ostavio u Čileu, javlja AP.

Porodica Guastonguay odlučila je napustiti SAD jer se vlada upliće u religiju. Oni kao kršćani ne vjeruju u "pobačaj, homoseksualnost i državno kontrolisanu crkvu". Porodica nije željela plaćati porez putem kojeg bi se izdvajala sredstva za pobačaje kojima se protive. Zbog drugačijih stavova od SAD-a odlučili su krenuti za Kiribati, jednu od najnerazvijenijih zemalja gdje živi ukupno 100.000 ljudi.

Putovanje je dobro počelo, no kasnije su ih ulovile oluje i brod se oštetio. Nakon dva mjeseca ostali su samo na soku i medu, no uspjeli su pecati ribe. Spašeni su nakon što ih je uočio helikopter koji je poletio s obližnjeg većeg ribarskog venecuelanskog broda. Na brodu su ostali pet dana prije nego su se preselili na japanski teretni brod koji ih je ostavio u Čileu u petak, a u nedjelju su krenuli prema Arizoni u SAD-u gdje žive.

federalna.ba/index.hr

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica