Porodica zeničkog paroha s veseljem dočekuje Vaskrs

fd paroh i djeca 1

U domu zeničkog paroha Marka Maleša sve je spremno za Vaskrs. Mnogočlana porodica s veseljem dočekuje najveći hrišćanski blagdan.

Prije godinu i po stigle su im trojke – Nikola, Marija i Dušica. Uz svojih šestero djece osjećaju istinsku radost i zahvalnost.

„Nije niko umro od gladi pa nećemo ni mi sigurno. Kako to ovdje kažu kod nas u Bosni, svako ima svoju nafaku, ima neki Božiji blagosov s kojim se živi“, kaže paroh zenički

Iako, kažu on i njegova Stana, nisu ni sanjali šta ih čeka, ni jednog trenutka se nisu pokolebali ili obeshrabrili. Danas se sve manje ljudi odlučuje na višečlanu porodicu. Razlozi su uglavnom materijalni.

„Ali duhovno bogatstvo je neprevaziđeno, kad znate da iza vas ostaje veliko potomstvo. I ova ekonomska situacija i dan-danas nam govori da mi ne možemo nekog vezati za nešto materijalno. Mogu ja sad, što kažu, da se razapnem i da napravim 6 kuća za šestero djece, a ko će garantovat da će ta djeca u toj kući živjeti?“, govori Maleš.

Cilj im je svojoj djeci pružiti ljubav, odgoj i dobro obrazovanje. Stariji sinovi, pored osnovne, pohađaju i muzičku školu. Dušan svira harmoniku, a Stefan gitaru.

Oni su velika podrška, naročito majci pri obavljanju svakodnevnih kućanskih poslova i čuvanju mališana.

Društvo nam oboljeva – ako nemamo zdravu porodicu. ako nema te neke normalne normative, odnosa prema djeci, prema roditeljima, prema svemu tome, poručuje Maleš.

A na kraju, umjesto tradicionalne vaskršnje čestitke, četverogodišnja Milica odlučila je da nam pokloni pjesmicu o zeki.

Kompletan prilog Federalne TV pogledajte ovdje.

IZVORFTV
Prethodni članakRadno i dan praznika: Hazer Mlivo je profesor geografije koji razvozi mlijeko za otkup
Sljedeći članakSVAKA ČAST: Erdogan na Praznik rada iftario zajedno sa radnicima u fabrici