Porodilje opet na protestu ispred Vlade ZDK

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Grupa zeničkih porodilja i danas je protestovala pred zgradom Vlade Zeničko-dobojskog kantona. S prvim decembrom duguje im se šest naknada po osnovu porodiljskog odsustva.

Iz Vlade je u oktobru najavljeno da će jedna dugujuća naknada biti isplaćena do kraja tog mjeseca, te da će do Nove godine biti izmiren cjelokupan dug prema četiristotinjak porodilja u Zeničko-dobojskom kantonu. Premijer, Munib Husejnagić, tada je izjavio da će se nastojati sustići dinamika u isplatama porodiljskih naknada, nakon donošenja rebalansa ovogodišnjeg budžeta, koji je u višemilionskoj dubiozi.

Na godišnjem nivou se za isplatu zaposlenim i nezaposlenim porodiljama iz budžeta Zeničko-dobojskog kantona treba izdvojiti 7,5 do 8 miliona maraka i taj iznos čini jednu trećinu ukupnog socijalnog budžeta. Kantonalna vlada zato je odlučila tražiti izmjene zakonskih rješenjima, prema kojima je kanton dužan izmirivati obaveze prema nezaposlenim porodiljama.

Protesti zeničkih porodilja biće nastavljeni sutra u 10 : 30, pred sjedištem Kantonalne vlade u Zenici.

GODISNJICA
MARKETING