POSAO ĆE OPET KRENUTI: Njemačka privreda staje na noge: Tračak nade za građevince iz BiH

POSAO ĆE OPET KRENUTI: Njemačka privreda staje na noge: Tračak nade za građevince iz BiH

Informacija da njemačka privreda pokazuje znakove stabilizacije ulila je nadu, između ostalog, građevincima iz BiH, koji po osnovu detašmana rade na tamošnjim gradilištima, da će posao konačno ponovo krenuti.

Pero Ćorić, predsjednik Privredne komore RS i član Stalne radne grupe za razvoj privredne saradnje i unapređenje ekonomskih odnosa između BiH i Njemačke, koja se nakon nekoliko godina ponovo sastala sa poslovnim partnerima iz te zemlje, rekao je za Glas Srpske da su od januara do kraja marta ove godine detašmani iskorišteni tek 55 odsto, što govori da je stanogradnja u toj zemlji bila u velikoj krizi.

– Sa privrednicima iz Njemačke, koja je naš treći spoljnotrgovinski partner, razgovarali smo o trenutnim izazovima i ekonomskoj saradnji, kao i aktuelnim problemima kompanija. Dobili smo jasna uvjerenja da njemačka privreda staje na noge i da će posao ponovo krenuti – kazao je Ćorić.

Kako bi olakšali poslovanje domaćim građevincima od partnera iz Njemačke zatražili su, kaže Ćorić, da našim radnicima, koji rade na njihovim gradilištima, omoguće kretanje u krugu od 50 kilometara.

– To će i te kako olakšati rad našim kompanijama, jer one sada dobijaju saglasnost za jedno gradilište i poslodavac ne može odvesti radnike na drugo koje je možda udaljeno pet kilometara – objasnio je Ćorić.

Na sastanku koji je održan u Sarajevu pomenuli su, ističe Ćorić, i poteškoće u vezi sa privremenim radnim dozvolama za radnike iz BiH koji u Njemačkoj postavljaju montažne objekte, a zaključeno je da se problemi mogu rješavati kroz razmjenu informacija i komunikaciju stručnjaka iz raznih ministarstava i komora dvije zemlje.

Svi problemi koje domaća privreda bude imala, prema Ćorićevim riječima, slijevaće se na jednu adresu, odakle će biti upućeni u Njemačku, koja će tražiti dalje odgovore.

– Dogovor za detaširana preduzeća dokaz je da se mogu naći rješenja s obje strane – kazao je Ćorić.

Najava partnera iz Njemačke da će u narednom periodu biti više gradilišta u toj zemlji, obradovala je i suvlasnika jednog građevinskog preduzeća Banjaluka Nenada Stanišljevića koji kaže da u posljednjih pet-šest godina imaju najmanje posla.

– Stanogradnja u Njemačkoj u proteklom periodu je prilično pala, čemu je doprinijelo povećanje kamata, što opterećuje i investitore i kupce. Lani smo poslali dosta ponuda i sada imamo jedan ugovor na odobrenju. Uglavnom se sada rade objekti koje država gradi, kao što su škole i vrtići. Nadamo se da će se to uskoro promijeniti – rekao je Stanišljević.

Dodao je da se u posljednjih nekoliko godina nikad nije desilo da početkom godine nema posla, zbog čega su morali da povuku radnike iz Njemačke.

Istraživanje

Pero Ćorić je rekao da je istraživanje, koje je sprovedeno u Njemačkoj, pokazalo da se 84 odsto od ukupnog broja anketiranih kompanija, koje su do sada na neki način ulagale u Srpskoj i BiH, izjasnilo da bi to ponovo učinilo. Iz tog razloga ih, kaže, raduje otvaranje pregovara BiH sa Evropskom unijom gdje su izrazili spremnost da u okviru svojih mogućnosti pomognu u tom procesu.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS