Portal 072info

Posao za 46 boraca po programu ZDK-a

Ministarstvo za boračka pitanja Zeničko-dobojskog kantona sa Fahrudinom Čolakovićem na čelu uspješno je finaliziralo postupak vezan za Program poticaja upošljavanja boračke populacije. Dodjelom ugovora o upošljavanju se kroz ovaj projekat u preduzećima uspjelo uposliti još 46 branilaca.

Vlada ZDK-a je prvi put pokrenula ovaj program 2016. godine, nastavila s njegovim usvajanjem i u 2017, te je 46 korisnika, pripadnika branilačke populacije i poslodavaca iz svih općina ZDK-a, potpisalo ugovore. Pripadnici branilačke populacije su sami tražili poslodavce s kojim su zaključili ugovore o radu na period od 24 mjeseca, piše Mirza Dajić za portal Oslobođenje.

Za navedene korisnike i poslodavce Ministarstvo za boračka pitanja je odvojilo 7.200 maraka po korisniku sa visokom stručnom spremom i 6.000 KM po korisniku sa VŠS, SSS, NK i KV stručnom spremom, što ukupno iznosi 285.600 maraka. Ministarstvo za boračka pitanja će vrlo brzo realizirati i drugi projekat podsticaja samozapošljavanja pripadnika branilačke populacije Zeničko-dobojskog kantona. Nakon okončanja procedura vezanih i za taj projekat, a ukoliko se ne utroše finansijska sredstva predviđena u budžetu ZDK-a za 2017. godinu za tu namjenu, Ministarstvo će raspisati ponovni javni poziv za realizaciju Programa poticaja upošljavanja.

Iz kantonalnog Ministarstva za boračka pitanja pozvali su sve nezaposlene pripadnike boračke populacije, kao i poslodavce iz ZDK-a da apliciraju na projekte Ministarstva i iskoriste sve prednosti koje pružaju ovi programi. Podsjećamo, u budžetu Kantona za 2017. osigurano je i 1.632.800 KM, kojim se stipendira 376 studenata-djece branilaca prve godine studija i 1.110 studenata viših godina studija.

Hayat.ba

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box