Posjetili smo crnogorsku obalu: Cijene smještaja su niže, plaže spremne, ali posjetitelja nema

Danas zvanično počinje ljeto, a u normalnim okolnostima bi ulice morskih gradova u Crnoj Gori već bile prepune šetača, na plažama bi bilo nemoguće pronaći slobodno mjesto i smještajni kapaciteti već bi bili puni. No, ove godine u Tivtu, Baru, Budvi i Sutomoru vlada nešto drugačija situacija, što smo zabilježili pri posjeti ovim gradovima.

Zbog ponovnog povećanja broja zaraženih koronavirusom u Bosni i Hercegovini, u Crnu Goru je sada nemoguće ući bez PCR testa. Koliko god je to pogodilo Bosance i Hercegovce i poremetilo im planove za ljetovanje, čini se da je mnogo više pogodilo turizam Crne Gore.


Naime, zbog nedavnog zatvaranja granica, u Crnoj Gori otkazane su skoro sve rezervacije za ovaj mjesec. Turističke agencije i hotelijeri vidno su razočarani te tvrde da se ranije nisu susretali sa ovakvom vrstom krize. Ipak, ne odustaju od namjere da privuku turiste, pa tako predstavljaju niže cijene smještaja, nove ponude i potpuno drugačije aranžmane za posjetioce.

Uzimajući u obzir novonastalu situaciju, mnoge turističke agencije i organizacije promijenile su ciljnu grupu i fokus usmjerile na region, ali i povećanu promociju crnogorske obale unutar same države. No ipak, ističu kako je veliki broj građana Crne Gore finansijski oštećen zbog krizne situacije, te kako zbog toga mnogi sebi ove godine neće moći priuštiti uživanje na obali.

“U ovo doba godine je inače nemoguće pronaći slobodnu ležaljku, ili čak slobodno mjesto za peškir na plaži. Sada je situacija drugačija, turista nema, a vikendom dođu Podgoričani koji ovdje imaju svoje kuće, ili žele iskoristiti niže cijene smještaja. Ali ipak, imamo sreće ako uspijemo iznajmiti više od dvadesetak ležaljki dnevno“, objasnio nam je jedan od radnika koji iznajmljuje ležaljke.

Cijene su u većini kafića i restorana identične kao i prošle godine, malo je onih koji su odlučili da se prilagode situaciji. Tako ćete za koka-kolu izdvojiti 5 KM (2,5 eura), a isto toliko bit će vam potrebno i za malo točeno pivo. Za espresso kafu bit će vam potrebne dvije do tri KM, ovisno o lokaciji, a za salatu i hamburger do 10 KM (5 eura). Cijene sladoleda i kolača kreću se od dvije do osam KM (1-4 eura).

No uprkos nižim cijenama, ugodnoj temperaturi i toplom moru – posjetitelja je malo i obala je uglavnom pusta. Otvoreno je nekoliko suvenirnica, kafića i supermarketa, a mještani kažu kako se nadaju skorom popravljanju situacije jer na ovakvu atmosferu nisu i ne mogu naviknuti. Istog mišljenja su i turistički vodiči, koji kažu kako uvijek ostaje nada da će se stvari krenuti na bolje, te da augustovske i septembarske rezervacije neće biti otkazane.

Klix.ba

Prethodni članakStigli novi podaci: Još 35 zaraženih u BiH
Sljedeći članakTulum užasa: Djevojka prijavila da je silovana na kućnoj zabavi