Poskupjeli i klima uređaji u BiH: Ove godine povećana potražnja

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Klima uređaji sve su popularniji u Bosni i Hercegovini s obzirom na vrele dane, pa nije novost velika potražnja za ovim aparatima. Međutim, ni ove uređaje nisu zaobišla poskupljenja i inflacija koja je sve osjetnija.

Glavni razlog popularnosti klima uređaja svakako je njihova višenamjenost, a to je grijanje, hlađenje, prečišćavanje i ventilacija vazduha.

Upravo uz tog razloga, na tržištu se sve više traže inverter klime koje se mogu koristiti tokom čitave godine, što su nam potvrdili iz kompanija “Stranić Trade d.o.o.” i “Domod” koje razvijaju distribuciju tehničke robe na teritoriji BiH.

ČITAJ JOŠ:  Presjek stanja u BiH: Preminulo 11 osoba, 125 novozaraženih

Ujedno, upozoravaju da se ove godine klima uređaji puno više traže nego što je to bio slučaj ranije.

“Klime se puno više traže nego prethodnih godina, nije u pitanju nestašica, već se na kupovinu mora čekati duže nego ranije. Ali, na kraju će svi kupci biti ispoštovani”, kazali su nam iz Stanić Trade-a.

Uzročno-posljedično mnogim namirnicama koje su poskupile, kako od nekih osnovnih životnih potreba, namirnica, usluga i aparata – evidentiran je i porast cijena klima uređaja određenih proizvođača.

ČITAJ JOŠ:  Šta vi kažete: Taste Atlas među najgora jela stavio japrak, sogan dolmu, hurmašicu

“Poskupile su klime, zavisno od brenda, od pet do 15 posto. Posebno je riječ o klimama koje dolaze iz Kine, dok uređaji koje proizvodi “LG” su, u odnosu na prošlu godinu, najmanje poskupili”, potvrdili su za Klix.ba iz Stanić-Trade-a.

Kupci se u “Stanić-Trade-u” najčešće odlučuju za klime koje proizvodi “LG”, dok su u ponudi “Domod-a” “Vox”, “Whirpool” i “Hisense” brendovi klima za koje je, prema dosadašnjom analizom tržišta, utvrđeno da su stekle povjerenje kupaca sto se tiče kvaliteta i efektivnosti.

ČITAJ JOŠ:  Poplave u Bosni i Hercegovini iz 1965. pokazuju da ne učimo na greškama

Iz “Domoda” također kažu da su se desila poskupljenja, ali da nisu u maksimalnoj mjeri reflektirana na potrošače.

“Usljed povećanja cijena materijala i transporta desila su se poskupljenja, međutim ista nisu reflektirana u maksimalnoj mjeri na krajnjeg potrošača s obzirom na to da je “Domod” prepoznat kao najsigurnija i najpovoljnija opcija za kupovinu”, kazali su nam iz “Domoda” piše Klix

GODISNJICA
MARKETING