AUTOR: H.D.
DATUM: stu 19, 2021 @ 12:30
KATEGORIJA: BiH / Izdvojeno / Vijesti
FIXGEHALT

Građani Bosne i Hercegovine 2021. godinu pamtit će prema rekordnim cijenama osnovnih životnih namirnica. Mnogi ne pamte kada je ulje bilo skuplje.

NER FIT

Na početku godine litar je koštao 2 KM, a sada je cijena ulja negdje viša i od 3 marke.

Dizel i benzin

Tako je u proteklom periodu zabilježen najveći rast cijena goriva. Litar dizela i benzina na pojedinim pumpama iznosi više od 2,50 KM.

Cijena dizel-goriva u januaru ove godine bila je 1,80 KM, dok je ona sada minimalno 2,27, a kreće se i do 2,51 KM, u zavisnosti od benzinske pumpe.

Tekst se nastavlja nakon reklame

Marin Bago iz Udruženja za zaštitu potrošača “Futura” iz Mostara kaže da bi lakše bilo nabrojati šta sve nije poskupjelo nego šta jeste.

– Osim hrane, enormno su poskupjeli materijali za gradnju. Svako poskupljenje za nas je opasno, jer mali je broj ljudi koji mogu kupiti sve neophodno za život. Mi se već odričemo, u svoje i u ime svoje djece, a to je nepovratna šteta. Stvari koje su sastavni dio potrošačke korpe su poskupjele drastično. To nisu mala poskupljenja, govorimo o poskupljenjima od 10, 20 ili 30 posto – kaže Bago.

Zabrinjavajuće je, govori, to što se nadležni ne bave problemima običnih građana.

– Frustrira činjenica da institucije nisu prihvatile problem. Niko ne priča o problemima koji tište običnog čovjeka. Čim se počne o tome pričati, nešto će se i početi raditi – smatra Bago.

Piletina i krompir

Drastično je poskupjela i piletina, koja se mogla kupiti za oko 7 maraka po kilogramu, a sada je cijena oko 10 KM. Skočila je cijena i faširanog mesa sa 8 na skoro 11 KM.

Kada je riječ o povrću, najviše je porasla cijena krompira, on sada košta od 1,50 do čak 2 KM po kilogramu.

Više su i cijene pekarskih proizvoda zbog poskupljenja brašna.

Pokrivenost potrošačke korpe 47,58 posto

Potrošačka korpa jedne porodice u oktobru iznosila je 2.101,71 KM.

Također, prosječna mjesečna isplaćena neto plaća u Federaciji BiH u septembru 2021. bila je 998 KM i nominalno je niža za 0,2 posto, a realno za 1,1 posto u odnosu na prethodni mjesec.

LIDER