Poskupljenje struje neće zaobići privrednike

Poskupljenje struje neće zaobići privrednike

Povećanja cijene struje je za kućanstva i mala preduzeća zasada neće biti, potvrđeno je iz Regulatorne komisije za energiju u FBiH koja nije zaprimila nijedan zahtjev od dvije Elektroprivrede za promjenu cijene struje. No, s obzirom na rast cijena na svjetskom tržištu poskupljenje neće zaobići privrednike u FBiH. Još uvijek nije utvrđeno za koliko, a kako su kazali u FERK-u odluka je na Vladi FBiH.

Korekcije cijene električne energije za domaćinstva, Regulatorna komisija za energiju za sada ne razmatra, zbog čega građani do daljnjeg mogu predahnuti.

“FERK nije dobio niti jedan zahtjev za promjenu te cijene. Elektroprivreda HZHB i Elektroprivreda BiH FERK-u nisu dostavile nikakve zahtjeve kada su u pitanju promjena cijene kako bi FERK dao saglasnost za iste”, kazala je Sanela Pokrajčić, predsjednca FERK-a.

No predaha nema za privrednike, koji čekaju okončanje pregovora sa Vladom FBiH i Elektroprivredom BiH, jer ni FERK niti Državna komisija za energiju nemaju nadležnost nad regulacijom tržišne cijene. Drastična povećanja cijena struje, navode u FERK-u može spriječiti samo Vlada FBiH.

“Zaista je došlo do poremećaja cijene električne enrgije u Evropi i to se odražava na naše tržište koliko god mi u tome bili izolovani a još jesmo. Pratimo pregovore Vlade i poslodavaca, jedni govore o dvocifrenim drugi o jednocifrenim ciframa i tako izbjegavaju odgovor, ali to će biti odluka na Vladi”, kazao je Mile Srdanović, član FERK-a.

Koji su razlozi za poskupljenje struje?

A razlozi visokih cijena struje na tržištu su, kažu brojni – od globalnog cilja gašenja termoelektrana do uvođenja taksi na CO2.

“Koje izgleda da su u Evropi sada jako visoke preko 60 eura po MWh, vidite da je bila i dobra suša ovog ljeta kad su krenula povećanja i poremećaji”, kazala je Pokrajčić.

Iz Udruženja poslodavaca kažu radi se vrlo o kompleksnom pitanju koje zahtjeva detaljnu analizu, zbog čega s konačnom odlukom ne treba žuriti.

“Ovdje će Vlada morati napraviti neki presjek , ali za to treba vremena i analiza i ne vidim problem da se sačeka 10-15 dana, da se ovo dublje izanalizira, s tim da smo skrenuli pažnju da ima mnogo privrednih subjekata koji su bili u situaciji da su morali potpisati povećanje električne energije da ne bi bili isključeni, pa smo zamolili da se i oni uključe”, kazao je Adnan Smailbegović, Udruženje poslodavaca FBiH.

Najavljeno poskupljenje električne energije, saglasni su svi, neodrživo je i imat će nesagledive posljedice kako za privredu, tako i društvo u cjelini.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE