Poskupljuju cigarete: UIO BiH povećava akcize na duhan

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Odlučeno je da će od 1. januara 2023. godine minimalna akciza na duhan iznosti 3,35KM za pakovanje cigareta, odnosno porast će za 0,02 KM.

Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje BiH usvojio je danas na svojoj 4. elektronskoj sjednici Odluku o utvrđivanju specifične i minimalne akcize na cigarete i duhan za pušenje za 2023. godinu.

Prema usvojenoj odluci, koja se zasniva na Zakonu o akcizama u BiH, od 1. januara 2023. godine minimalna akciza iznosit će 167,50 KM za 1000 komada cigareta, odnosno 3,35 KM za pakovanje cigareta od 20 komada.

ČITAJ JOŠ:  Zaplijenjena 254 kilograma rezanog duhana i 11.679 kutija cigareta

Novom odlukom specifična akciza ostala je na istom nivou, odnosno 1,65 KM za pakovanje cigareta od 20 komada dok je minimalna akciza povećana sa 3,33 na 3,35 KM za isto pakovanje.

Akciza na duhan za pušenje utvrđuje se u visini od 80 posto minimalne akcize i iznosit će 134 KM umjesto dosadašnjih 133,20 KM po kilogramu.

Porezni obveznici koji se bave prometom cigareta i duhana za pušenje dužni su dostaviti popisne liste sukladno rokovima iz ove odluke o čemu se mogu informirati u Službenom glasniku BiH kao i putem web stranice UINO BiH.

ČITAJ JOŠ:  VIDEO KOJI MORATE POGLEDATI Ko su izbjeglice, zašto su došle i jesu li opasnost za nas?

Upravni odbor UINO na današnjoj sjednici dao je suglasnost Upravi za provođenje procesa javnih konsultacija o Prednacrtu Odluke o izmjenama i dopuni Odluke o provođenju Zakona o carinskoj politici u BiH, kao i za pribavljanja mišljenja od nadležnih institucija kako bi se o njima izjasnilo Vijeće ministara BiH.

Klix

GODISNJICA
MARKETING