Portal 072info

Poslanica Bundestaga Beck: BiH treba ekonomski i socijalni oporavak

image Poslanica u njemačkom saveznom parlamentu Bundestagu Marieluise Beck, koja boravi u posjeti Sarajevu, izjavila je da Evropska unija nije institucija koja nameće rješenja, nego samo daje ponude i uslove, te da je odgovornost domaćih političara da li će ispuniti te uslove.

Beck je održala sastanak sa predsjednikom Federacije BiH (FBiH) Živkom Budimirom i poslanikom SNSD-a u Predstavničkom domu PSBiH Lazarom Prodanovićem, nakon čega je održana konferencija za novinare u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Budimir je kazao da su na sastanku razgovarali o aktuelnoj situaciji u zemlji i o evropskom putu BiH, kao i o aktuelnim protestima građana.

“Njemačka će pružiti svu pomoć BiH u njenom evropskom putu, to smo i sad potvrdili“, rekao je Budimir.

Kada su u pitanju koraci koje bh. vlasti trebaju poduzeti kao odgovor na zahtjeve građana na protestima, Budimir je istakao da vlasti na svim nivoima trebaju krenuti u realizaciju zahtjeva. Također, on smatra da će protesti “uozbiljiti“ vlasti u BiH na svim nivoima.

Poslanica njemačkog Bundestaga osvrćući se na proteste građana u BiH, kazala je da među građanima BiH, nevezano za njihovu etničku pripadnost, postoje zahtjevi i potrebe za ekonomskim i političkim oporavkom zemlje.

“Građani i građanke zahtijevaju da im se ne postavljaju nove prepreke na njihovom putu ka EU. U svojim posjetama Tuzli i Sarajevu, susrela sam se sa mladim, kvalifikovanim i obrazovanim ljudima, ljudima koji govore engleski jezik, koji su otvoreni i demokratski obrazovani i koji žele da budu dio demokratskog evropskog društva“, pojasnila je Beck.

Ona je kazala da demonstranti zahtijevaju od vlasti i međunarodne zajednice da se konačno preuzme odgovornost, prije svega, za ekonomski i socijalni oporavak u BiH. Ipak, kako je istakla, ne smije biti nasilja niti na strani policije, niti na strani demonstranata.

“Iskreno se nadam da će biti dovoljno mudrosti i pameti među političarima u ovoj zemlji, da će pokazati vidljivim koracima kako ova zemlja može napredovati u pravcu EU integracija“, poručila je Beck.

Priznala da postoji određeno razočarenje u EU i međunarodne institucije, i da to razumije.

“Međutim, EU nije institucija koja nameće rješenja. To je institucija koja daje ponude i veže te ponude za uslove, a onda je odgovornost državnih političara da li će ispuniti te uslove ili ne. Nadam se da će ovaj proces sada punom snagom napredovati“, izjavila je Beck.

Prema riječima Lazara Prodanovića, posjeta njemačke parlamentarke od izuzetnog značaja za BiH.

“Mi smatramo da je ukupan zastoj u napretku BiH izuzetno štetan za sve koji žive u BiH, a također i za region. Očekujemo da bi moglo doći do dogovora kojim bi se stvorile pretpostavke za implementaciju presude ‘Sejdić-Finci’ i dogovora o mehanizmu da BiH konačno krene putem za koji se svi izjašnjavaju“, rekao je Prodanović.

On je kazao da bi kredibilna aplikacija za status zemlje kandidata za članstvo u Evropsku uniju (EU) doprinijela rješavanju važnih pitanja u zemlji.

(Vijesti.ba/AA)

Podijelite članak