Portal 072info

Poslanici Skupštine ZDK-a usvojili strategiju razvoja zdravstva

Poslanici Skupštine Zeničko-dobojskog kantona jednoglasno su podržali Strategiju razvoja zdravstva za period 2016.-2025. godina, a tokom diskusije o ponuđenom materijalu ocijenjeno je da se radi o kvalitetnom dokumentu, koji rokom implementacije može biti podložan reviziji i poboljšanjima, nakon čega su ponuđeni dokument podržali svi klubovi političkih stranaka.

Strategiju razvoja zdravstva u Zeničko-dobojskom kantonu radio je stručni tim, koji je predvodio prof. dr. Aziz Šunje. Govoreći o Strategiji razvoja zdravstva član stručnog tima dr. Senad Husejnagić istakao je da je realno provodiva, ali da zahtijeva i uključuje bolju organizaciju u ovoj oblasti, zatim formiranje Medicinskog fakulteta i Univerzitetsko-kliničkog centra. Poslanik DF stranke Faruk Hodžić sugerisao je da se u daljoj razradi strategije veća pažnja posveti segmentu sportske medicine, obzirom na brojnost građana u Kantonu koji se bave sportskim aktivnostima, ali i ciljevima koje imaju sportska udruženje u sferi vrhunskog sporta.

Osim odluke o usvajanju Strategije zdravstva, poslanici su na sjednici prihvatili i više zaključaka vezanih za ovu odluku. Poslanica Meldina Ugarak je, uime Kluba poslanika SBB-a, predložila da se formira monitoring grupa za praćenje provedbe Strategije, kao i da se brojne relevantne institucije uključe u aktivnost izmirenja zakonskih obaveza po osnovu uplata za zdravstvo.

Na obimnom dnevnom redu sjednice Skupštine Zeničko-dobojskog kantona našli su se i izvještaj o zdravstvenom stanju stanovništva i organizaciji zdravstva u 2014. godini, zatim izvještaj o realizaciji obaveza iz Strategije za izjednačavanje mogućnosti za osobe s invaliditetom u Federaciji BiH od 2011. – 2015. godine, i tri poslaničke inicijative.  

Fena

Podijelite članak