Poslije ovoga ćete sigurno kupiti novu četkicu za zube

Podijelite vijest

cetkica za zube

Iako izgleda nevino, četkica za zube je pravi magnet za bakterije od kojih sadrži preko 10 miliona uključujući ešerihiju koli i stafilokoke, navodi se u novoj studiji Univerziteta u Mančesteru.

“U ustima ponekada ima više bacila nego na prljavom podu kupatila”, kaže dr En Vei.

Bakterije na četkicu mogu doći i na dva nevjerovatna načina – kada voda kojom peremo prljave ruke prsne, pa čak i kada puštamo vodu u wc šolji. Takođe, kada vam četkica ispadne na pod pravilo “pet sekundi” ne važi.

Ne brinite, panici nema mjesta. Pročitajte šta možete uraditi kako biste sačuvali svoju četkicu za zube:

Za početak kupite novu četkicu

Četkicu za zube trebalo bi da mijenjate na svaka tri do četiri mjeseca.

Koriste pravu pastu za zube

Neke paste za zube su bolje u ubijanju bacila od drugih. Kupite neku koja sadrži triklosan koji se pokazao efikasnijim od klasičnih pasti na bazi fluora u suzbijanju oralnih bakterija.

Ne stavljajte pastu prstom

Kada stavljate pastu na četkicu nemojte to raditi prstom. Najbolje je da pastu iscijedite bez fizičkog kontakta dodira tube.

Dobro isperite četkicu

Pazite da uvijek dobro isperete četkicu nakon upotrebe. Nekada je slobodno možete isprati i hidrogenom posebno ako vam je pala na pod.

Spustite poklopac

Prije svakog puštanja vode poklopac na wc šolji bi trebalo da bude spušten.

Obezbjedite joj vazduh

Stomatolozi istuču da četkicu ne bi trebalo da držite u hermetički zatvorenoj kutiji. Ukoliko želite da spriječite da bude izložena otvorenom prostoru kupatila smjestite je u kutijicu s rupicama koja će je u isto vrijeme štiti od bakterija, a opet joj pružati mogućnost da “diše”.

Pazite da se ne dodiruju

Ukoliko više ukućana četkice drži u istoj posudici važno je da se međusobno ne dodiruju.

B92