Poslije porođaja samohrana mama dala prijateljima i porodici ovih devet uslova za obilazak bebe

Screenshot 4 57

Jedna mama je napravila spisak pravila i poslala ga je porodici i prijateljima koji žele da posjete njenog novorođenog sina. Zbog pandemije koronavirusa, uvela je oštre zabrane koje su izazvale podijeljene komentare na društvenim mrežama.

Lola Himenez (33) iz Londona upozorila je svoje buduće goste da će se morati da se pridržavaju njenih želja ili će ih odmah zamoliti da odu.

Mama, koja je u augustu dočekala svog prvog sina Daniela, ušla je u izolaciju kako bi zaštitila sebe i svoju nerođenu bebu uoči njegovog rođenja, prenosi Zadovoljna.rs.

Ona je samohrani roditelj, a svog sina je dobila preko donatora sperme. Priznaje da je godinama očajnički željela da dobije bebu, pa nije spremna da rizikuje bilo šta kad je u pitanju zdravlje.

Poslala ih je tekstualno prijateljima i porodici. Priznala je da nije dobila mnogo odgovora.

Njenih devet pravila:

1.” Nećemo primati posjetioce izvan naše mreže za neposrednu podršku u prvih nekoliko sedmica po dolasku kući”.

2. “Kada počnemo sa posjetama, moraće da skinu obuću, spoljnu odjeću (poput jakni, dukserica) i operu ruke sapunom i sredstvom za dezinfekciju”.

3. “Ako smo rekli da je uredu da nas posjetite, molimo vas da tog dana uradite test na covid i pošaljete fotografiju da pokažete da je negativan. Podrazumijeva se da ako ste pozitivni na test, a ne osjećate se loše, MORATE ponovo zakazati posjetu”.

4. “Naš novi dom je dom za nepušače, a takođe tražimo da posjetioci ne puše (čak ni napolju) za vrijeme trajanja posjete i najmanje sat vremena prije dolaska. (Ako smrdite na dim, nećete smjeti da držite bebu i nemojte se iznenaditi ako vas zamolim da odete)”.

5.”Nemojte se pojavljivati pijani da upoznate bebu. Neće vam biti dozvoljeno da uđete”.

6. “Nemojte pretpostavljati da ćete samo zato što ste pozvani u posjetu dobiti priliku da držite bebu u rukama. Vjerovatno ga neću davati drugima u naručje dok ne poraste i ima jači imunološki sistem”.

7. “Ako imate dovoljno sreće da u toku posjete dozvolim maženje, nemojte ljubiti bebu. Dok ne bude veći, nema ljubljenja, pa čak i tada niko ne smije da mu ljubi lice, ruke ili stopala. Ovo važi za sve i u ovom zahtjevu neće biti izuzetaka”.

8. “Ne zahtjevamo od gostiju da nam kupuju poklone, ali ako želite da donesete poklon, nemojte kupovati polovnu robu”.

9. “Konačno, mama najbolje zna. Ako mama kaže ne, traži da joj se vrati beba ili želi da gosti odu iz bilo kog razloga, onda to učinite bez žurbe”.

“Znam da ovdje ima mnogo zahtjeva, ali mislim da su svi vrlo razumni i laki za praćenje. Ništa od gore navedenog nije za raspravu, pa ako niste sigurni da možete slijediti ova uputstva, nemojte tražiti posjetu”, dodala je Lola.

Priznala je da je odlučila da se ne vakciniše, pa je zato uvela sva ova pravila.

Lola je otkrila da ne zna da li sve nove mame treba da imaju skup pravila – ali je rekla da je važno da se osjećaju prijatno. Rekla je da bi sve nove mame svakako trebalo da postave svoje granice i ne bi se smjele da se osjećaju neprijatno da ih saopšte drugima. 

Prethodni članakU toku realizacija projekta poboljšanja energetske efikasnosti na više stambenih zgrada u gradu
Sljedeći članakU MZ Vukotići u toku radovi na izgradnji razvodne mreže vodovoda