Poslije smjene – bez plate

vlada-zdk11

Realizujući odluku Skupštine Zeničko-dobojskog kantona, Vlada Kantona je na usvojila Inicijativu za donošenje Zakona o izmjeni i dopuni Zakona o plaćama i naknadama u organima vlasti FBiH.

Inicijativa se sastoji u izmjeni dvije stavke postojećeg Zakona. Prva se odnosi na vremenski period za koji izabrani dužnosnici i nosioci izvršnih funkcija u organima vlasti imaju pravo primati plaću nakon isteka mandata. Sadašnja odredba je da funkcioneri mogu primati platu 12 mjeseci nakon isteka mandata, a Vlada i Skupština Zeničko-dobojskog kantona predlažu da to bude šest mjeseci. Druga izmjena stavlja funkcionere koji daju ostavku ili budu smijenjeni sa funkcije u poziciju da izgube  pravo na primanje plate  nakon podnošenja ostavke ili smjene. Ove dvije izmjene ne samo da će ispraviti nerealne i nepravične stavke postojećeg Zakona već će znatno rasteretiti budžete institucija kako na kantonalnom tako i federalnom nivou. Pomenuta inicijativa bit će upućena u daljnju skupštinsku proceduru.

Na sjednici Vlada Zeničko-dobojskog kantona usvojila je set odluka o dodjeli finansijskih sredstava. Iz oblasti privrede, Farmi „AMK“ iz Zenice odobreno je 17.928 KM za subvencioniranje troškova certifikacije energetske efikasnosti za građevinski objekat veličine 896 metara kvadratnih. Usvojen je i zaključak o odobravanju 25.000 KM za nabavku vakcina protiv gripe, Udruženju paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Zenica odobreno je 1.000 KM za obilježavanje Međunarodnog dana osoba s invaliditetom. Uz to, potvrđena je i odluka o dodjeli 30.000 KM Hamzi Aliću, istaknutom sportisti kao finansijska podršku u rješavanju njegovog stambenog pitanja. Osim toga, po 500 KM odobreno je Karate klubu „Rei“ za odlazak Ajne Aličković na Svjetsko prvenstvo u Prag i Međureligijskom vijeću Zenica za organizaciju humanitarne utakmice. Naime, sutra, 09. 11. u gradskoj areni reprezentacija Roma Republike Hrvatske odigrat će nogometnu utakmicu protiv zajedničke ekipe vjerskih službenika – imama, svećenika i popova iz Zenice. Sav prihod od utakmice koja se igra pod geslom „Ujedinjeni loptom protiv nasilja, rasizma i diskriminacije“ bit će namijenjen kupovini inhalatora i ultrazvuka za pedijatrijski odjel Kantonalne bolnice Zenica.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE