617ec097ae9aa djecak
Doctors pushing emergency stretcher bed in corridor at hospital
AUTOR: H.D.
DATUM: stu 1, 2021 @ 11:50
KATEGORIJA: Regija / Vijesti
FIXGEHALT

Pulmolog Dr Olivera Ostojić pojasnila je šta se desilo u slučaju dječaka (13) koji je najmlađa žrtva korone u Srbiji i upozorila roditelje na koje znake da paze!

NER FIT

Srbiju je potresla vijest da je dječak (13) iz Sombora preminuo od korone. On je najmlađa žrtva kovid-19 u ovoj zemlji, a kako se kasnije saznalo, on je izliječen od korone, otpušten kući iz bolnice, nakon čega mu je pozlilo i preminuo je, a uzrok smrti je plućna embolija, prenosi Blic.

Više o tom slučaju, ali i postkovid komplikacijama koje se javljaju kod djece, objasnila je specijalista pedijatrije, pulmolog dr Olivera Ostojić.

– Već duže vrijeme pričamo o postkovid sindromu, odnosno kod djece se to zove multisistemski inflamatorni sindrom koji se javlja i kod asimptomatskih ili blagih oblika korone poslije četiri, šest ili osam nedjelja od dijagnostikovane korona bolesti. Tu dođe do jednog potpunog razaranja više organa, pluća, srce, bubrezi, jetra stradaju i vrlo vjerovatno da je i taj dječak imao. Pošto znamo da je kovid bolest jedan od većih napada na koagulacioni sistem i krvne sudove, to je u sklopu tog multisistemskog inflamatornog sistema, tako da je vrlo vjerovatno da je taj dečak nažalost imao ovu vrstu komplikacije koja se javljala kod djece, ali ne tako često i nisu se ovako završavali – rekla je ona gostujući u Jutarnjem programu na TV Prva.

Tekst se nastavlja nakon reklame

– Sva djeca koja leže kod nas imaju savjet da po izlasku iz bolnice jedan vremenski period budu na kućnom liječenju i da limitiraju i redukuju svoje fizičke napore. Oni koji su imali lakši oblik bolesti savjetuje se da i dvije nedjelje izostanu iz škole i od bilo kakvih fizičkih napora, da i dalje imaju jedan režim rekonvalescenta, a djeca koja su imala umjerene i teške kliničke slike, u smislu obostrane ili jednostrane pneumonije, koja su dobijala kiseoničnu terapiju, njima savjetujemo čak i tri ili šest mjeseci da budu u nekoj fazi mirovanja. To je jedan vid prevencije i mere kojima bismo mogli da predupredimo komplikacije”.

Ono što sigurno brine sve roditelje čija su djeca preležala koronu ili se u ovom trenutku liječe od infekcije, jeste da li je moguće prepoznati simptome koji ukazuju na komplikacije.

– Roditelji bi to mogli sami da prepoznaju, mjesec i po do dva nakon preležanog kovida dijete iznenada postane loše – loše se osjeća, ima povišenu temperaturu, povraća, ima prolive, probode u grudima… odmah se treba javiti lekaru – kaže dr Ostojić, poručujući da iako je sve više djece oboljele od kovida, dobra stvar je da oni relativno dobro prolaze kroz liječenje. 

LIDER