Posljedica nefunkcioniranja državnih institucija: Upitne plaće za 22.000 radnika

ff
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Političari iz RS već drugi mjesec blokiraju rad državnih institucija nedolaskom na sjednice, a oni koji će najviše ispaštati su, kao i obično, građani. Do kraja mjeseca mora biti usvojena odluka o privremenom finansiranju institucija BiH jer Parlament još nije usvojio budžet za tekuću godinu. Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija trebao bi sazvati sjednicu na kojoj će biti izglasana odluka, u protivnom ni on, a ni ostalih 20.000 zaposlenih u državnim institucijama neće dobiti plaće.

Poznati razlozi

Salih Karčić, predsjednik Samostalnog sindikata državnih službenika i zaposlenika u institucijama BiH, smatra da su tenzije preuranjene.

Imamo privremeno finansiranje do kraja septembra i državne institucije do tada. Moja procjena i iskustvo govore da će usvojiti odluku o privremenom finansiranju za četvrti kvartal. Ne vjerujem da se može desiti da BiH nema budžeta – istakao je Karčić za „Avaz“.

Podsjetio je da je budžet za 2021. godinu u fazi usvajanja i da je to zaustavljeno iz poznatih razloga.

Mjesec je fin rok, kod nas se svašta može promijeniti do kraja septembra. Evidentno je da u slučaju neusvajanja više od 22.000 ljudi u državnim institucijama ne bi primilo plaću, ali se nadam da se to neće desiti – kazao je Karčić.

Bez objašnjenja

Sindikat državnih službenika i zaposlenika u institucijama BiH u julu je održao proteste s ciljem izražavanja nezadovoljstva zbog nepotpisivanja kolektivnog ugovora.

Nama osnovica za mjerenje plaće nije mijenjana 10 godina. Mi smo jedina država u Evropi koja nema potpisan kolektivni ugovor za državne službenike. Osnovica je prije 12 godina sa 535 spala na 475, bez ikakvog objašnjenja – rekao je Karčić.

Neusvajanje budžeta nije jedina negativna posljedica blokade države. U parlamentarnoj proceduri su i Prijedlog zakona o izmjenama Izbornog zakona BiH, a blokirano je i usvajanje zakona koji su bitni za evropske integracije BiH, čime država gubi šansu da se do kraja godine otvori rasprava o dobivanju kandidatskog statusa.

 Najavili proteste

Ponovo je najavio proteste za ovaj mjesec te dodao da će štrajk biti organiziran na dan kada Vijeće ministara BiH bude zasjedalo i odlučivalo o osnovici plaće, ili tokom zasjedanja Predstavničkog doma.

Želimo da to bude na dan kada su prisutni u zgradi. Obećali smo i idemo korak po korak. Upozoravamo, objašnjavamo i upoznajemo javnost sa stanjem u državi i s urušavanjem državnih institucija. Što se tiče našeg poslodavca, mi ne očekujemo neku reakciju. Mi za njih ne postojimo, nije im jasno ni zašto se okupljamo i štrajkujemo – kazao je Karčić.