Posljedice korone: Znaci da možda imate trombozu i da hitno morate kod ljekara

Posljedice korone: Znaci da možda imate trombozu i da hitno morate kod ljekara

Osjećaj gušenja, brzo zamaranje, iznenadni bol u grudima, nedostatak vazduha, snažno lupanje srca, nagla promjena boje kože ruku ili nogu (tamno plava ili crna), su neki od znakova, simptoma, koji ukazuju na to da su ugroženi vitalni organi i da je možda došlo do tromboze, odnosno začepljenja krvnih sudova, objašnjava za Nova.rs pukovnik docent dr. Ivo Udovičić, komandant vojne kovid bolnice Karaburma u Srbiji.

Svaki poremećaj rada srca za nekoga ko je preležao koronavirus, znači komplikaciju, piše Nova.rs.

„Tromboza se javlja u kovidu, ali i u postkovidu. Do začepljenja krvnih sudova može doći i šest meseci, pa čak i godinu dana nakon što osoba preleži kovid. Iako virusa više nema u organizmu, ostale su oštećene ćelije koje se nisu obnovile i koje mogu da ubiju“, naglašava doc. dr Udovičić.

Nažalost, ne postoji način da se ovakve posljedice predvide ili preveniraju, jedino što možemo da učinimo je da pratimo naše tijelo i organizam.

“Ako samo posumnjamo da se nešto dešava, moramo odmah da se javimo lekaru i naglasimo da smo preležali kovid. Najopasnija komplikacija koronavirusa je začepljenje krvnih sudova, koje uzrokuje tromb. U poslednjih nekoliko meseci pojava tromboze povećana je za četiri do pet puta kod pacijenata koji se leče od kovida ili imaju postkovid sindrom. Ako se odmah ne reaguje, ova pojava u organizmu brzo uzrokuje smrt”, upozorava doktor Udovičić.

Kod ljudi koji kod kuće preleže kovid i imaju blage ili nikakve simptome, može da se javi promjena na krvnim sudovima, a da oni toga uopšte nisu svjesni.

“Te promene mogu dovesti do tromboze i do smrti. Nažalost, to je nešto što ne možemo da predvidimo. Nikakvim medicinskim skriningom ne može se uvideti da nastupa tromboza, i zato je postkovid tihi ubica. Čovek se može osećati sasvim dobro, ali nikad ne zna kad će neki od krvnih sudova da se zapuši”, naglašava naš sagovornik.

Iznenadna smrt u postkovidu uglavnom je povezana sa trombozom.

“Imali smo pacijente kod kojih iznenada poplavi ruka ili noga, što je znak da je došlo do tromboze. Najopasnije je kad dođe do tromboze krvnih sudova pluća ili mozga”, kaže doc. dr. Udovičić.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS