Posljedice pandemije snažno osjetili i privrednici u BiH

Od 180 miliona maraka izdvojenih u prošloj godini iz Kompenzacionog i Fonda solidarnosti Republike Srpske za saniranje posljedica pandemije privrednici su dobili 70 miliona. Od isplaćenih 38 miliona maraka u ovoj godini privredi je dodijeljeno 3,5 miliona. Resorni ministar poziva privrednike da pod povoljnim uslovima apliciraju za sredstva iz Garantnog fonda.

“Putem Garantnog fonda na raspolaganju stoji 238 miliona maraka koji su usmjereni za te namjene i svi privrednici koji imaju potrebu za tim mogu ostvariti ta sredstva. Što se tiče Ministarstva mi smo isplatili u prošloj godini podsticaje za plate u visini od 8 miliona,“ istakao je za BHRT ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vjekoslav Petričević.

U Uniji udruženja poslodavaca Republike Srpske mjere Vlade ne vide kao konačno rješenje problema, jer su gubici u privredi ogromni. Privrednici ističu da ih je spasila pomoć Vlade prošle godine, ali da su posljedice pandemije još teže u ovoj godini.

“Bez te pomoći više 80 posto takvih preduzeća ne bi postojalo. Ono što mi očekujemo a i uputili smo Vladi zahtjev da se nastavi ta pomoć i u prvom kvartalu ove godine isplate porezi i doprinosi na isplaćene plate”, kazao je direktor Unije Udruženja poslodavaca Republike Srpske Saša Aćić.

Vlada Federacije BiH je je u ovoj godini planirala 150 miliona maraka u Fondu za stabilizaciju privrede, a za projekte zapošljavanja 50 miliona maraka. Za kantone je predviđeno 300 miliona maraka.

U Udruženju poslodavaca Federacije BiH smatraju da su kantoni prošle godine podbacili kada je riječ o pomoći privredi tokom pandemije.

“Mislimo da su to trebalo biti veća sredstva da bi privreda osjetila značajniju pomoć. Ako pogledate zemlje u okruženju i u Evropi izdvajale su od 6 do 8 odsto DBP za pomoć privredi,a kod nas 300 miliona u prošloj godini je 1,5 DBP”, istakao je predsjednik Udruženja poslodavaca Federacije BiH.

Vlada Kantona Sarajevo saopštile je da su usvojene mjere za ublažavanje ekonomskih posljedica na privrdu u iznosu od 149 miliona maraka.

“21 milion je direktna podrška privredi za očuvanje radnih mjesta, 3,5 miliona za rasterećenje privrede, 90 miliona su kreditna sredstva za subjekte male privrede,“ rekao je ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić.

Privrednici očekuju da će ova godina biti teža za poslovanje nego prošla, jer se pandemiji ne nazire kraj. Pomoć koju dobijaju teško da će moći da zakrpi sve minuse u poslovanju u restriktivnim okolnostima.

IZVORBHRT
Prethodni članakOd sutra nastava u školama za sve osnovce u RS-u
Sljedeći članakEsad Palić, brat blizanac Seada Palića, za „Avaz“: Tužit ćemo KCUS, brat mi je ubijen