Portal 072info

Posljedice poplava: Od štete procijenjene na 225.000 maraka nije dobio ni deset posto (NEMILA)

Ni skoro tri godine nakon velikih poplava koje su pogodile našu zemlju, Mehmed Telalović nije naplatio ni deset posto od štete na svom imanju, koja je procijenjena na 225.000 KM. Ovom privredniku iz Nemile kod Zenice u maju 2014. život se preko noći promijenio. Imanje koje je sa sinovima godinama gradio i u koje je uložio više od 300.000 KM, u minuti je pretvoreno u pustoš.

Zatrpane kuće

Vodena bujica i nanosi blata urušili su i zatrpali tri kuće, farmu pilića, ribnjak i servis motornih pila. Kuće i ribnjak nekako je osposobio za normalan život, ali farmu i servis nije.

– U hali od 600 kvadratnih metara koju je odnijela vodena bujica, bilo je 9.500 tovnih pilića koje sam prodavao “Brovisu” i 500 pilića koje sam prodavao ovdje, komšijama. Stradala je još i sva oprema za tov pilića, zatim skoro 3.000 kafeza za koke nosilice, motokultivator, tona i po konzumne ribe, više od 100.000 mlađi, a na kućama su popucali zidovi – kaže Telalović.

Firmu je osnovao 2010., a nakon poplava u avgustu 2014., morao ju je zatvoriti. Četiri komisije su, kako kaže, napravile procjenu ukupne štete u iznosu od 225.000 KM. Od tada je naplatio tek desetak hiljada maraka.

mehmed-ispred-kuce

Mehmed ispred kuće

Najviše oštećen

– Kao registrirani obrtnik, dobio sam 2.000 KM. Grad Zenica dodijelio mi je 200 kilograma ribe, hranu za ove životinje i šlauf za vodu kako bih mogao ponovo započeti s bilo kakvim radom. Dobio sam motokultivator i to je sva pomoć koju sam primio od gradskih i kantonalnih vlasti. Naravno da sam zahvalan i na tome, ali sigurno je da sam, kao obrtnik, najviše oštećen u Zeničko-dobojskom kantonu, a dobio sam mizernu pomoć – kaže Telalović.

Od nadležnih traži da mu pomognu da osposobi farmu pilića kako bi mogao ponovo otvoriti firmu i nastaviti raditi.

unutra-kuce

Stradala je sva oprema

Vraćanje kredita

– Imam još 45.000 KM kredita da vratim. I banke nam stalno traže svoj novac, a nemam odakle platiti. Poplave su mi napravile ogromnu štetu, a nadležni mi nisu mnogo pomogli da se oporavim – kaže Telalović.
Avaz.ba

Podijelite članak