Portal 072info

POSLJEDICE POPLAVA: U julu 30.000 turista manje nego prošle godine

Foto: Benjamin Hazić/072info

Iz podataka Federalne agencije za statistiku vidi se da su majske poplave itekako negativno odrazile na ovogodišnju turističku sezonu u našoj zemlji, piše bh. novinska agencija Patria (NAP).

Ukupan broj ostvarenih noćenja, barem onih koja su prijavljena, tokom jula 2014. godine iznosio je 97.854 što je za 25 % manje u odnosu na juli iz 2013. godine, a 18 % manje u odnosu na juni iz 2014. godine.

Hotelijeri i turističke organizacije i ranije su upozoravali da su šokantni snimci vodenih bujica u našoj zemlji, kako nose sve pred sobom, skoro prepolovile broj najavljenih gostiju. Mnogi su tokom majskih poplava otkazivali hotelski smještaj samo dan prije najavljenog dolaska.

Tokom jula mjeseca ove godine Bosnu i Hercegovinu najviše je posjetilo turista iz Poljske. Poljaci čine čak 16 posto od ukupnog broja svih turista koji su našu zemlju posjetili u ovom mjesecu, piše NAP.

Prema podacima Federalnog zavoda za statistiku, po strukturi noćenja na drugom su mjestu turisti iz Hrvatske sa 9,4 posto ostvarenih noćenja, zatim slijede turisti iz Turske sa 6,9 posto noćenja, Italije sa 6,8 posto i Slovenije sa 4,9 posto ostvarenih noćenja.

Turisti iz ostalih zemalja čine preostalih 55,7 posto noćenja, piše NAP.

Nap.ba

Podijelite članak