Posljednji MMF-ov aranžman Dodik je odbio zbog prijenosa nadležnosti na BiH: Ko će sada popustiti?

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Kreditni aranžman Bosne i Hercegovine sa MMF-om propao je krajem 2020. godine zbog neslaganja predsjednika SNSD-a Milorada Dodika da prihvati uslove kreditiranja koji su uključivali obavezu uspostavljanja registra računa svih fizičkih lica u Centralnoj banci BiH.

Posljednjih dana, a nakon posjete šefice MMF misije u Bosni i Hercegovini Aline Lancu, govori se o mogućem novom kreditnom aranžmanu, a naročito u kontekstu ovogodišnjeg dolaska na naplatu kredita u RS-u iznosu većem od milijardu maraka. Postavlja se pitanje da li će uslovi biti identični ranijim koje je MMF stavio pred predstavnike vlasti u našoj zemlji ili su predstavnici MMF od toga odustali?

Predstavnici MMF-a su 2020. tvrdili da je registar važan jer pomaže u suzbijanju pranja novca, a da sličan registra već funkcioniše kad su u pitanju pravna lica. Ipak, to nije ubijedilo Dodika da pristane na takav uslov.

“Ponudu MMF-a treba odbaciti. Aranžman kojim se traži bilo kakav prijenos nadležnosti i političko uvjetovanje, neprihvatljiv je”, izjavio je Dodik u decembru 2020. godine, istakavši da ima plan B, što je rezultiralo time da se 2021. godine Republika Srpska dodatno zaduži prodajom obveznica na Londonskoj berzi.

Prilikom nedavnog sastanka sa premijerom Federacije BiH Nerminom Nikšićem šefica Misije MMF-a u BiH kazala je da su bh. vlasti iskazale interes za novim zaduživanjem, ali da još nije stigao zvanični zahtjev za kredit. Nisu željeli kazati ko je tačno tražio novi kredit, ali su istaknuli da je FBiH u nešto boljoj finansijskoj situaciji nego RS.

Dodatno, ministar odbrane u Vijeću ministara BiH Zukan Helez, guverner Centarlane banke Senad Softić, te zamjenik ministra finansija BiH Muhamed Hasanović imali su u aprilu sastanak s predstavnicima MMF-a. Tada je saopćeno da je izražena obostrana spremnost da timovi BiH i MMF-a rade na stvaranju pretpostavnki za zaključenje novog aranžmana sa MMF-om.

Iako niko od predstavnika vlasti RS-a nije održao direktan sastanak sa predstavnicima MMF-a, nisu negativno komentarisali informacije da se razgovaralo o novom kreditnom aranžmanu. S tim u vezi postoje realne šanse da su iza kulisa u pregovore uključeni i zvaničnici iz RS-a.

Poslovni savjetnik i ekonomski analitičar Zoran Pavlović za Klix.ba je kazao kako smatra da pitanje saradnje sa MMF-om još uvijek zavisi od ispunjenja uslova da se daju prava Centralnoj banci BiH da dobije uvid u privatne račune privatnih lica iz RS-a.

“Vidjeli ste da je održan sastanak u Washingtonu predstavnka oba entiteta, na čelu te ekipe je ja mislim bio ministar odbrane Zukan Helez, što je prilično neobično. Uvijek je dobo imati mogućnost da se zadužite po niskoj kamati. Kamate MMFa su najniže na svijetu, ali nisu bezuslovne. Morate ispuniti pismo namjere. E sad u kojoj mjeri je taj sastanak bio uspješan, to znaju samo oni koji su bili na sastanku”, kazao je Pavlović.

Guverner Centralne banke Senad Softić ranije je kazao za naš portal da je registar računa fizičkih lica na teritoriji BiH izuzetno važan za efikasno funkcionisanje kompletnog bankarskog sektora.

“Konkretno, za bankarski sektor, registar računa fizičkih lica bi osigurao učinkovitiji proces naplate potraživanja. To opet ima benefite po građane, jer time banke bivaju ohrabrene za više kreditiranja i po povoljnijim uslovima”, kazao je Softić.

Klix.ba