Posljednji pokušaj izvlačenja olupine Kosta Konkordije

Posljednji pokušaj izvlačenja olupine Kosta Konkordije

 rsz_brod

Sjećate se nesreće sa kruzerom „Kosta Konkordija“? Dijelovi ogromnog brodajoš uvijek se nisu sklonili sa dijela mora gdje se nasukao ovaj veliki brod. Ono što se planira u skorije vrijeme jeste posljednji pokušaj izvlačenja svih dijelova i same olupina broda velikog i luksuznog kruzera. Dan nije planiran ali su danas zvaničnici ove kompanije koja je zadužena za spašavanje broda istakla da će to biti uskoro.

Kako je rečeno u kompaniji “Titan Salvage“ , izvlačenje broda može se pokušati samo jednom, i to će se vjerovatno dogoditi sredinom septembra, nakon toga šanse su izuzetno male.

Podsjećamo, brod “Kosta Konkordija” udario je 13. januara prošle 2012. godine u greben nedaleko od toskanskog ostrva Điljo i pri udarcu se prevrnuo, te je u pomenutoj nesreći je poginulo 32 turista.

Za ubistvo iz nehata prilikom ovog brodoloma opružen je kapetan broda Francesco Schettino optužen, kao i za napuštanje broda prije završetka evakuacije putnika, što je po pravilima i zakonu strogo zabranjeno.

Suđenje ovom kapetanu započelo je 7. jula, ali je zbog štrajka advokata nakon samo 15 minuta odgođeno za srijedu, 17. Juli, dakle sutra.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE