Posljednji pokušaj izvlačenja olupine Kosta Konkordije

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

 rsz_brod

Sjećate se nesreće sa kruzerom „Kosta Konkordija“? Dijelovi ogromnog brodajoš uvijek se nisu sklonili sa dijela mora gdje se nasukao ovaj veliki brod. Ono što se planira u skorije vrijeme jeste posljednji pokušaj izvlačenja svih dijelova i same olupina broda velikog i luksuznog kruzera. Dan nije planiran ali su danas zvaničnici ove kompanije koja je zadužena za spašavanje broda istakla da će to biti uskoro.

Kako je rečeno u kompaniji “Titan Salvage“ , izvlačenje broda može se pokušati samo jednom, i to će se vjerovatno dogoditi sredinom septembra, nakon toga šanse su izuzetno male.

Podsjećamo, brod “Kosta Konkordija” udario je 13. januara prošle 2012. godine u greben nedaleko od toskanskog ostrva Điljo i pri udarcu se prevrnuo, te je u pomenutoj nesreći je poginulo 32 turista.

Za ubistvo iz nehata prilikom ovog brodoloma opružen je kapetan broda Francesco Schettino optužen, kao i za napuštanje broda prije završetka evakuacije putnika, što je po pravilima i zakonu strogo zabranjeno.

Suđenje ovom kapetanu započelo je 7. jula, ali je zbog štrajka advokata nakon samo 15 minuta odgođeno za srijedu, 17. Juli, dakle sutra.