Portal 072info

Poslodavci: Izmjena Zakona o radu koju predlaže Sindikat nije realna, sredstva Vlade FBiH dolaze u pravo vrijeme

Screenshot 5 669
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

U Udruženju poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine smatraju da je prijedlog izmjena i dopuna Zakona o radu koji je uradila ekspertna grupa Saveza samostalnih sindikata BiH (SSSBiH) nerealan.

Taj prijedlog, između ostalog, predviđa da se u pravilu zaključuju ugovori o radu na neodređeno radno vrijeme, zatim da maksimalan broj prekovremenog rada za cijelu godinu bude 184, jasnije je definirano i to da radnik ima pravo da odbije da radi ukoliko mu prijeti opasnost po život i zdravlje zbog toga što nisu provedene mjere zaštite predviđene propisima o sigurnosti i zdravlju na radu…

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

– Nemamo ništa protiv da daju prijedloge, ali moraju voditi računa da oni budu razumni i na realnim osnovama. Ovdje se radi o populističkim zahtjevima kao što je insistiranje na radničkim ugovorima na neodređeno vrijeme. Zamislite situaciju u kojoj je poslodavcu ugrožena likvidnost, a ima sve radnike zaposlene na neodređeno vrijeme. Došao bi u pitanje opstanak poslodavaca, a to nije u interesu ni radnika. Svaki zaposleni želi imati sigurnog poslodavca koji je likvidan i čiji biznis nije ugrožen. Zato se trebamo držati prijedloga Zakona o radu koji je sačinila Vlada FBiH, a Sindikat i poslodavci mogu utjecati amandmanima na njegovo konačno rješenje. Najvažnije da sva tri partnera u socijalnom dijalogu, Vlada FBiH, Sindikat i Udruženje poslodavaca budu zadovoljni – kaže Suad Hećo, član Upravnog odbora Udruženja poslodavaca FBiH.

Vlada FBiH je jučer objavila da je privrednicima omogućeno korištenje sredstava Garantnog fonda otvorenog kod Razvojne banke FBiH. Ukupan iznos garancija po Programu za obrtnike i ostale samostalne privredne djelatnosti iznosi 50.000.000 KM. Kada je riječ o Programu za mikro, mala i srednja preduzeća, ukupan iznos garancija je 150.000.000 KM.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

– Ova sredstva dolaze u pravo vrijeme. Uvjeti su povoljni, sigurno će biti od pomoći poslodavcima da zadrže likvidnost i radna mjesta u doba pandemije koronavirusa. Sada je važno da taj novac bude što prije operativan, odnosno da proces podnošenja zahtjeva i dobijanja sredstava u bankama ne traje mjesecima – ističe Ećo.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Faktor

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
  • 4
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Zapratite nas na FB! (PROMO)