Poslodavci na udaru kontrole zbog ”rada na crno”

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

slika– Inspektori Službe za poslove sa strancima BiH danas su izdali prekršajne naloge za 12 poslodavaca na pijaci ”Arizona” kod kojih su ”na crno” radili stranci, ali to nije konačan broj, poručio je danas zamjenik direktora Službe za poslove sa strancima Izet Nizam.

Nizam je naveo da je današnja kontrola na “Arizoni” u distriktu Brčko imala samo preliminarni karakter, te da će broj lica koja će dobiti prekršajni nalog biti daleko veći.

On je rekao da je sačinjeno 50 zapisnika koji će biti dostavljeni nadležnim inspektorima rada i Poreskoj upravi distrikta, koji će dalje procesuirati takve privredne subjekte.

Inspektori Službe za poslove sa strancima BiH izrekli su mjere protjerivanja za osam stranaca koji su danas zatečeni da na području pijace Arizona rade bez obavezne radne dozvole.

Nizam je pojasnio da će stranci biti upućeni u Imigracioni centar i da među njima ima državljana Albanije, Kineza i državljana Srbije.
“Strance koji nemaju dokumentaciju proslijedićemo u Imigracioni centar, gdje ćemo utvrditi ko su i odakle su. Oni će odmah u rješenjima dobiti rok od pet-šest dana da napuste teritoriju BiH”, rekao je Nizam.

On je apelovao da domaći poslodavci, kod kojih stranci rade neprijavljeno, riješe njihov status da se ne bi suočili sa velikim kaznama.
U oviru šire kampanje borbe protiv “rada na crno” stranih državljana u BiH, koja traje u posljednih mjesec dana, kontrolisano je više od 80 privrednih subjetaka i otkriven je veći broj stranih državljana koji su radili bez prijavljenog boravka i obavezne radne dozvole.

Izvor: Cafe.ba / Srna