Poslovodni odbor RTVFBiH pozvao BHRT da zajedno spase javne servise

Poslovodni odbor RTVFBiH pozvao BHRT da zajedno spase javne servise

Poslovodni odbor Radio-televizije Federacije BiH poziva Upravu BHRT-a na konačno potpisivanje jedinog na Zakonu jasno utemeljenog Ugovora o raspodjeli RTV takse, a kakav je za sve uspješno egzistirao zadnjih šest godina.

– Posljednji nemili događaji sa gašenjem signala RTV Federacije BiH pokazali su koliko se štete može nanijeti jednostranim protupravnim radnjama i vjerujemo da je Uprava BHRT-a izvukla pouku da je sve odnose moguće riješiti jedino kroz saradnju, uvažavanje i povjerenje, ali samo temeljem postojećih zakonskih propisa koji su, kada je u pitanju raspodjela RTV takse, potpuno precizni – naveli su iz Poslovodnog odbora Radio-televizije Federacije BiH.

Potpisom na Zakonu utemeljnih ugovora o raspodjeli RTV takse, navode, osiguralo bi se nesmetano produciranje i emitiranje programskih sadržaja obje kuće. 

– Ujedno, osigurala bi se redovna isplata plaća radnicima i BHRT-a i RTV Federacije BiH, a što je bio slučaj svih prethodnih godina. RTV Federacije BiH, odmah po potpisu Ugovora o raspodjeli RTV takse, pristupila bi redovitom plaćanju tehničkih usluga što je činila svih prethodnih 20 godina i na račun BHRT-a, po ovom osnovu, u spomenutom je razdoblju prebacila više od 100 miliona maraka. Uz redovne uplate tekućih usluga parcijalno bi, do kraja godine, od strane FTV bila izmirena i dugovanja za tehničke usluge koja su nastala u periodu od 01. januara 2024. kada je Ugovor o RTV taksi BHRT jednostrano prekinuo – saopćeno je.

Na kraju je Poslovodni odbor Radio-televizije Federacije BiH dodao:

– Pozivamo vas i krajnje je vrijeme da napokon gašenje zamijenimo zajedničkom izgradnjom obje naše kuće.

Avaz

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica