Poslušajte suprotstavljena mišljenja trojice sudija o krivici Novalića, Solaka i Hodžića

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Sud BiH nije jedinstveno donio odluku o osuđujućoj presudi akterima afere “Respiratori”. Dvojica sudija su Fadila Novalića, Fahrudina Solaka i Fikreta Hodžića smatrali krivim, a predsjedavajući tog vijeća predmet vidi suprotno.

Osim toga presuda ima dva dijela – osuđujući i oslobađajući, s obzirom na to da je trojac osuđen samo za jedno krivično djelo iz optužnice – zloupotrebu položaja.

Osuđujuću sudilačku odluku su donijeli Goran Radević i Braco Stupar dok je Branko Perić smatrao da Novalić, Solak i Hodžić nisu krivi. Nakon izrečene presude je sudija Perić odlučio pročitati svoje izdvojeno mišljenje u ovom slučaju, a zatim je Stupar pročitao razloge osuđujuće presude.

Glavni razlog za svoj stav, Perić je naveo to što “nije svaka zloupotreba krivično djelo”, odnosno on smatra da nije postojao motiv za počinjenje zloupotrebe.

Inače, odbrana je u tom smjeru i gradila veći dio predmeta, navodeći da su optuženi sve radili u cilju dobrobiti građana. Tu tezu, s druge strane, pobija presuda drugih dvoje sudija, u kojoj se kaže da je sud, suprotno tvrdnjama odbrane, utvrdio da su protivpravnosti učinjenje iz koristoljublja.

Perić je naveo ni da Tužilaštvo nije uspjelo snažno dokazati brojne tvrdnje poput one o neispravnosti nabavljenih respiratora, što je u presudi također suprotno. Navodi se da respiratori ne mogu biti korišteni na intenzivnoj njezi. O screenshotovima osuđenih u kojima se vidi da je premijeru Hodžića “poslao Asim”, Perić komentariše da objektivno gledano ne možemo tvrditi o kome je riječ i da zbog toga to nije dokaz.

Smatra da su okolnosti nabavke respiratora bili teški i da je zbog toga moglo doći do zloupotreba čiji cilj nije bilo protivpravno sticanje imovinske koristi. Smatra da takav motiv nije dokazan, a šta je sve kazao u svom izdvojenom mišljenju pogledajte u nastavku.

Nakon njega je sudija Braco Stupar pročitao svoju i odluku sudije Gorana Radevića koji su utvrdili da je Tužilaštvo tokom postupka ipak uspjelo djelimično dokazati navode iz optužnice.

“Suprotno tvrdnjama odbrane da optuženi nisu počinili protivpravnosti i da su propust eventualno počinili u slučaju krannje nužcde i dobrobiti građana te spašavanja života, Sud nalazi da su dokazane protivpravnosti učinjene iz koristoljublja kako bi se f.h. i srebrenoj malini, prvooptuženi i drugooptuženi te izvjesni Asim pribavili imovinsku korist postupkom javnih nabavki što je rezultiralo štetom po zdravstveni sistem”, pročitao je Stupar.

Sud nije našao da su osušeni udruženo počinili krivično djelo udruženje radi krivičnih djela, ili primanje dara te pranje novca, ali zloupotrebu položaja jeste utvrdilo.

U obrazloženju postavljaju nekoliko pitanja: Da li je FUCZ mogla biti ugovorni organ za sporne javne nabavke? Da li je postupak javne nabavke proveden pravilno i zakonito? Da li se radilo o radnjama zloupotrebe službenih lica radi pribavljanja koristi za sebe ili druge?

Odgovori suda se odnose na to da FUCZ, a ni Srebrena malina nisu bili zakonit ugovorni organ u nabavci respiratora, to jeste Hodžićeva firma nije bila kvalifikovana za taj posao.

“FUCZ je mogao biti samo u dva slučaja – na osnovu odluke Vlade FBiH ili primjenom člana 21 Zakona o javnim nabavkama. Međutim, nijedno od to dvoje nije bio slučaj te se odredbe se nisu mogle primijeniti na FUCZ”, pročitao je on.

Dalje je istaknuo da FUCZ nije imao ni potrebno tijelo za provedbu nabavke medicinske opreme.

“U vrijeme pokretanja postupka u svom sastavku FUCZ nije imala organ koji osigurava provedbu lijekova i medicinskih sredstava niti je formirala ad hoc komisiju koja bi se time bavila, a prema zakonu su bili potrebni ti stručnjaci”, kazao je Stupar.

Cijelo obrazloženje dvojice sudija zašto Novalić, Solak i Hodžić jesu krivi pogledajte u nastavku.

Također možete pogledati i kompletan videosnimak sa današnjeg izricanja koji uključuje i čitanje same presude te detaljno čitanje optužujućih i oslobađajućih tačaka iz optužnice.

Prvostepena presuda je donesena jutros, nakon tri godine od otkrivanja afere i dvije godine od pokretanja sudskog postupka.

Advokati osuđenih su poručili da je ovo politička presuda, da su sudije koje su glasale za krivicu neprofesionalne i da je to rezultat stalnih pritisaka Nermina Nikšića, Elmedina Konakovića, Dragana Čovića, Marinka Čavare i Američke ambasade u BiH. Najavljena je žalba nakon što presuda bude dostavljena svim stranama u procesu.

Tužilaštvo BiH je zadovoljno osuđujućim dijelom presude Suda BiH, ali ne i oslobađajućim. Zbog toga će tužioci Mirza Hukeljić i Džermin Pašić donijeti odluku o ulaganju žalbe na oslobađajući dio, kao i eventualno na visinu izrečenih sankcija.

Klix.ba