Portal 072info

Pospani vozači voze isto kao pijani

Čak i ljudi koji su dovoljno odgovorni i ne sedaju za volan pijani, rade nešto što može da bude jednako opasno – voze kada nisu dobro spavali.

Ako spavate samo sat ili dva manje nego obično, dva puta više rizikujete od nezgode, pokazuju ispitivanja svjetskih agencija za bezbjednost u saobraćaju. Ukoliko ste spavali četiri sata kraće, nesposobni ste za vožnju kao da ste dvostruko premašili zakonski dozvoljen nivo alkohola u krvi.

Ako često zijevate i trepćete, “cimate” volan, ne sjećate se posljednjih nekoliko kilometara, dovodite sebe i druge u opasnost. Čak i kada ne osjećate umor, pospanost itekako utiče na reakcije. Više od polovine vozača koji su učestvovali u incidentima ove vrste, kažu da nisu osjetili simptome prije nego što su zaspali za volanom.

Zato, svima koji u ovom periodu planiraju putovanje ili manje spavaju zbog prazničnog veselja, stručnjaci savjetuju da bez sedam sati noćnog sna ne voze u toku dana i prave pauzu na svaka dva časa uz izbjegavanje teške hrane. Ako je moguće, na put krenite sa budnim suvozačem.

novosti.rs

Podijelite članak