Screenshot 7 1
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Lifestyle / Zabava
Kurbani 2021

Nekim ženama kosa raste brzo, dok druge čekaju mjesecima, pa čak i godinama da im naraste par centimetara. Nadogradnja kose uvijek je opcija, ali je bolje upoznati se sa zdravim načinima njege koji vam mogu biti od pomoći. Najprije trebate znati razloge zbog kojih vaša kosa ne raste. Jeste li znali da ona u prosjeku mjesečno naraste pola centimetra? Ovo znači da prosječnoj osobi godišnje naraste oko šest centimetara. Međutim, ukoliko imate rutinu koja je štetna, vrhovi kose počinju pucati.

Farbanje, trajno ravnanje i izvlačenje pramenova samo su neki od hemijskih procesa koji je mogu oštetiti. Kada se kosa izlaže hemikalijama, prirodna ulja počinju nestajati. U konačnici, pretjerani tretmani dovode do iskrzalih krajeva koji onemogućavaju njen normalan rast.

Loše navike

Uvijanje ili ravnanje mokre kose

Ovom metodom se nikada nemojte služiti jer su voda i toplina savršena kombinacija za kosu iz noćnih mora.

Pretjerano pranje kose

Ono je glavni krivac koji dovodi do suhe i oštećene kose. Nedostatak prirodnih ulja je izuzetno isušuje.

Pretjerano češljanje kose

Previše češljanja također dovodi do lomljenja i oslabljenja niti kose.

Ekstremna toplina

Prije nego što uzmete uvijač, peglu ili čak fen za kosu, imajte na umu da svi ovi alati mogu dugoročno utjecati na njen rast. “Odmorite” kosu kad god imate priliku kako biste joj pomogli da ponovo postane jaka.

Agresivno tretiranje kose

Način sušenja peškirom, spavanje sa zategnutim repom i drugi načini postupanja prema kosi mogu imati negativan efekat. Nemojte koristiti grube pamučne peškire na krhkoj i mokroj kosi. Također biste je trebali vezati mekanim gumicama.

Kako postići rast kose

Sada kada ste upoznati s potencijalnim razlozima zbog kojih ona ne raste, pročitajte šta vam može pomoći.

Redovno šišanje

Rezanje ispucalih vrhova će dovesti do manjeg lomljenja dlake i bržeg rasta kose. Vremenom će postajati gušća i kvalitetnija. Šišajte se barem pola centimentra na svaka tri mjeseca.

Izbjegavajte oblikovanje kose toplotom

Uvijek podesite peglu i slične proizvode na 120 stepeni kako biste minimalizirali rizik od oštećenja i pregrijavanja. Obavezno koristite sredstvo za zaštitu od topline kojeg možete kupiti u gotovo svakoj drogeriji.

Perite kosu što je manje moguće

Potrudite se da je perete dva puta sedmično. Sve preko toga stručnjaci smatraju nezdravim. Između pranja možete koristiti šampon za suho pranje.

Upotrebljavajte ulja za rast kose

Ricinusovo ulje sadrži vitamin E, proteine i antioksidanse koji hrane kosu. Ono također suzbija gubitak kose, čisti vlasište i bori se protiv infekcija i peruti zbog svojih anti-gljivičnih svojstava. Možete ga pomiješati s nekoliko kapi masilonovog ulja i direktno ga umasirati u vlasište. Prekrijte kosu kapom za tuširanje i prespavajte tako. Ujutru je operite.

Koristite svilenu jastučnicu

Pamuk ima veća, grublja vlakna od svile zbog čega se pramenovi kose zapetljavaju u tkaninu dok se okrećete tokom spavanja. To na kraju oštećuje vanjski sloj kutikule što čini kosu sklonom kovrčanju i lomljenju. Svilena tkanina ima manja vlakna koja ne oštećuju.

Sedmično koristite maske za kosu

Maske za kosu sadrže kombinaciju hranjivih sastojaka koji je ojačavaju. Mnoge od njih možete napraviti i kod kuće.

Završite tuširanje s hladnom vodom

Ovaj korak pomaže zaglađivanju vanjskog sloja kose, sprječavajući prodor topline kroz dlaku, dugoročno čineći kosu zdravijom. Dovoljno je koristiti hladnu vodu samo nekoliko sekundi.

Popravite način ishrane

Gvožđe, vitamin D, B-kompleks i cink idealni su za zdravu kosu. Gvožđe se nalazi u jajima, špinatu i piletini, dok su losos, gljive izvori vitamina D. B-kompleks sadrži biotin, niacin i kobalamin, a nalaze se u avokadu, mahunarkama, jajima i cjelovitim žitaricama.

Sušite kosu peškirom od mikrovlakana

Mikrofibra je sintetičko vlakno koje je izuzetno ugodno, a peškiri izrađeni od ovog materijala puno bolje upijaju od “standardnih” peškira.