Portal 072info

Post vas miri sa vašim srcem i veže za vašeg oca Ibrahima a. s. koji se prvi predao Bogu!

Drugi je dan ramazana i još jednom podsjećam da je najbolji način da razumijemo suštinu naše vjere povratak njenim osnovama i slijeđenje poslanika Muhammeda a.s., navodi u svom prvom dijelu Ramazanskih hronika dr. Tarik Ramadan, prenosi bh. novinska agencija Patria (NAP).

– Slijeđenjem Poslanika a.s. pronaći ćemo i vezu sa centralnom figurom monoteizma koju Kur´an ističe, a to je Ibrahim a.s., otac čovječanstva. „Vi ste narod Ibrahimov, on vas je nazvao muslimanima (Kur'an)“. Post je tradicija od Ibrahima a.s. On je bio prvi koji se odazvao Allahovom pozivu : „Kada mu je Gospodar njegov rekao pokori se, odgovorio je, pokoravam se jednom Bogu, Bogu svih svjetova (Kur'an).“ – navodi dr. Ramadan.

On podsjeća vjernike da kada poste oni nastavljaju dugu tradiciju i vezu sa svojim praocem Ibrahimom, vraćaju se čistim korijenima čovječanstva i monoteizma – vjerovanja u jednog Boga.

– Upravo od Ibrahima a.s dolazi predavanje Bogu, ono što je u srži muslimana. Posteći slijedimo njegove korake – kaže dr. Ramadan.

On ističe u svojoj prvoj Ramazanskoj hronici i tri važne pouke posta i njegove povezanosti sa tom ljudskom tradicijom.

– Prvo, odazivanjem na post se mirimo sa svojim srcem i poistovjećujemo sa veoma starom tradicijom koja seže do Ibrahima a.s., a koju je nastavio Muhammed a.s. poslan kao milost svjetovima „A tebe smo, Muhammede, kao milost svjetovima poslali (Kur'an).“ Mi muslimani postimo kao što su i drugi narodi prije nast postili: „Propisuje vam se post, kao što je propisan onima prije vas (Kur'an).“ – ističe on.

Na drugom mjestu, dr. Ramadan napominje da „post kao lični čin pojedinca“, sjedinjuje osobu sa univerzalnom pokornošću Bogu koja traje još od Ibrahima a.s. ili Abrahama.

– Treća pouka jeste da moramo razumjeti da se naš post, naše individualno iskustvo, pretače u zajednicu čovječanstva i u bratstvo među ljudima. Razmislimo o tome dok postimo – zaključuje dr. Ramadan na kraju poručujući: „Nikada ne zaboravite onima koje volite reći da ih volite!“

Dr. Ramadan, profesor na univerzitetu Oxford, Švicarac po rođenju, zbog svojih je progresivnih stavova i dubokog razumijevanja islama, postao jedan od najpoznatijih i najomiljenijih učenjaka u svijetu. Svoje ramazanske poruke, dr. Ramadan šalje kratkim video snimcima u kojima na jednostavan, ali razumljiv i praktičan način daje savjete vjernicima. 

Nap.ba

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box