Portal 072info

Postanite ranoranilac: Zašto je rano ustajanje dobro za vas?

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Istraživanja su pokazala da osobe koje rano ustaju imaju bolji imunitet i više energije tokom dana od spavalica. Takođe je dokazano da su manje podložni stresu pošto imaju više vremena da završe svoje obaveze pa imaju i manje razloga za nerviranje. Mali broj ljudi je srećan kada rano ujutru zazvoni budilnik, pogotovu ako ste kasnije legli, ali to je naša realnost i samo je potrebno da je prihvatite kao takvu i učinite sve što je moguće kako biste sebi olakšali. Napravite neke male promjene u svakodnevnom životu i iznenadićete se kako ćete lako uspostaviti ravnotežu, ranije odlaziti na spavate i ranije ustajati. 

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Prevarite svoj unutrašnji sat 

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Kada odlučite da promijenite svoje navike, uradite to postepeno. Ako ste donijeli odluku da počnete da ustajete ranije nego inače, nemojte odmah naviti budilnik na primer sat pre vremena kada ste navikli da se budite, već na svakih nekoliko dana pomerajte buđenje 10 minuta unazad dok ne dođete do željenog vremena. Vaš organizam će se malo-pomalo navikavati na nov režim i samim tim ćete početi i ranije da idete na spavanje. 

Mentalni trik 

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Smislite neki ritual koji ćete svako jutro obavljati, a u kom ćete uživati kako bi vam rano ustajanje lakše palo. Odvojite 15, 20 minuta da popijete kafu ili doručkujete ili jednostavno pustite svoju omiljenu muziku čim se probudite. Ovo će vam pomoći da se razbudite i da sa osmehom na licu započnete dan. Nikako nemojte čim otvorite oči da razmišljate o obavezama koje vas čekaju. 

Manje kafe 

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Kako biste lakše i ranije zaspali uveče, nemojte tokom dana pretjerivati sa količinom kofeina koju unosite. Ograničite se na dve kafe dnevno i neka poslednja bude najkasnije oko 16 časova. Ukoliko ste baš veliki ljubitelj ovog ukusnog napitka, kupite kafu bez kofeina pa ćete moći i uveče da uživate ispijajući je. 

Bavite se sportom 

Dobro je poznato da fizička aktivnost pozitivno utiče na kvalitetan san i otklanja nesanicu, a istovremeno pomaže da imamo više energije tokom dana. Ukoliko možete, bilo bi idealno da odradite trening ujutru kako biste se razbudili i pokrenuli organizam. Ako vam više prija da vežbate popodne, trudite se da ne bude suviše kasno. 

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Jak doručak i lagana večera 

Kada se probudimo, našem tijelu je potrebna energija, a najbolji način da je obezbedimo jeste da pojedemo jak doručak koji će u sebi imati i ugljene hidrate i proteine pa tek nakon njega možemo popiti kafu. Na ovaj način, pokrenućemo metabolizam i započeti dan na pravi način. A kako uveče ne biste imali problema da zaspite, trudite se da ne večerate posle 19 časova i da obrok bude siromašan uljenim hidratima. Tunjevina sa salatom ili pileće belo meso sa barenim povrćem neki su od predloga za ukusnu večeru.


Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME