KRAJ RADOVA DO SREDINE AVGUSTA: Postavljene konstrukcije za nova dva displej aparata (FOTO)

KRAJ RADOVA DO SREDINE AVGUSTA: Postavljene konstrukcije za nova dva displej aparata (FOTO)

photo (2)

Veliki displej u centru grada, simbol Zenice, ugašen je 10. jula tačno u podne i 12 minuta. Odmah nakon što je izvršena demontaža stare konstrukcije displeja, punom parom nastavljeni su radovi i pripreme lokacije za postavljanje kontrukcije nova dva displej aparata. Pored navedenog, obaviće se i sanacija ravnog krova solitera, prema kojem smo pune tri decenije okretali glavu, kada bismo zaboravili datum ili željeli saznati tačno vrijeme i trenutnu temperaturu zraka.

Nakon obavljenih priprema, postavljane su čelične kontrukcije za nova dva displej aparata, koje je u sklopu opremanja Zenice monitoring sistemom, nabavila Općina, uz podršku Fonda za zaštitu okoliša i Vlade Zeničko-dobojskog kantona. Displej je svečano ugasio Enver Maglić, pionir brige o zeničkom ‘semaforu’ kako je gradski displej u žargonu prozvan.

Nova dva displeja, koje će do kraja jula, u sklopu nabavke monitoring opreme za mjerenje zagađenja zraka, putem sarajevskog Dvokuta, biti dopremljena u Zenicu, biće postavljeni do sredine avgusta, najavio je Muhamed Pašić, predsjednik Komisije za praćenje stanja okoliša.

Zajedno sa mjernim stanicama i dva trakasta, manja displeja, koja su već u funkciji u Tetovu i Radakovu, novi moniting sistem vrijedan je milion i 100 hiljada maraka. Dva džinovska displeja veličine 6,4 sa 4 metra, sa krova zgrade Union-banke u centru grada biti okrenuti u pravcu Željezare i prema gradu.

I novi displeji pokazivaće i informacije o datumu, tačnom vremenu i temperaturi zraka, samo na znatno kvalitetnijoj opremi, dva puta većoj od one koja je zamijenjena. Takođe će informisati Zeničane o trenutnim nivoima zagađenja zraka prašinom, sumpor-dioksidom, azotnim oksidima, benzolom i ozonom, koji će biti ažurirani svakih sat vremena.

[nggallery id=9]

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE