Portal 072info

Postepena stabilizacija stanja u KB Zenica

Kreditno zaduženje kojim će osnivač Kantonalne bolnice u Zenici, Vlada Zeničko-dobojskog kantona, obezbijediti sredstva za djelimično izmirenje duga ove ustanove, teškog oko 16 miliona maraka, samo će privremeno riješiti problem koji imamo sa dobavljačima i zastarjelošću infrastrukture i opreme.

Dugoročno rješenje za sanaciju dugovanja u cijelom zdravstvenom sistemu Federacije BiH, treba se tražiti u stabilizaciji fondova i disciplinovanju korisnika zdravstvenog osiguranja, izjavio je za RTV Zenica novoimenovani direktor Kantonalne bolnice, dr Rasim Skomorac. On je istakao da zahvaljujući usmenim ili pismenim dogovorima sa dobavljačima opreme, materijala i lijekova, Bolnica uspijeva prevazići postojeće probleme.

Primjer je Simens, koji će, zahvaljujući novom protokolu o saradnji s Kantonalnom bolnicom, potpisanim početkom godine, redovno održavati opremu koju je nabavio, bez obzira na dugovanja. Riječ je o CT-u i magnetnoj rezonanci, koji su proteklih mjeseci često bili van funkcije, zbog odbijanja dobavljača opreme da pristupi neophodnim opravkama i servisiranju.

Prema riječima Rasima Skomorca, u prvoj polovini ove godine, dug Kantonalne bolnice prema Simensu, biće u potpunosti izmiren.  

rtvze.ba

Podijelite članak