Portal 072info

Postignut dogovor između mještana Željeznog Polja i ŠPD-a

Kako bi izrazili nezadovoljstvo zbog nekontrolisane sječe šume, mještani Željeznog Polja proteklih dana su organizovali 24-satne dežure na lokalnom putu. Prije 5 godina ovo područje su zahvatile katastrofalne poplave i klizišta koja su prouzročila ogromnu materijalnu štetu, a jedan od razloga je svakako i pretjerana eksploatisanost šuma u željeznopoljskom kraju.

“Planina i šuma su rezervoar vode za ovih 5.000 stanovnika. Klizišta su poremetila ovo područje i nova sječa će stvoriti samo još veće probleme. Nedostatkom šume imat ćemo nova klizišta, vode već imamo manje, a svaka kiša stvara bujične potoke jer nema šume. Zadnjih godina su dosta isjekli i sada se borimo da prestanu”, kazao je mještanin Suvad Hadžić.

Danas su, pak, predstavnici MZ Željezno Polje i ŠPD-a održali sastanak gdje je postignut dogovor da se ispred MZ Željezno Polje dostavi zahtjev za potpunom revizijom šumsko-prirodne osnove po kojoj se trenutno radi i da se zona iznad Željeznog Polja proglasi zaštićenom šumskom zonom, kazao je za Radio Žepče Muhamed Sinanović.

„U toj zoni će svi radovi biti svedeni na minimum, odnosno na sanitarnu sječu i to uz suglasnost mjesne zajednice. Sa ŠPD-om je dogovorena potpuna obustava sječe dok zakon ne prođe svu potrebnu proceduru, to jeste dok se ne donese službena odluka ispred Kantona i koja će biti objavljena u Službenom listu. Dozvolili smo im da izvuku stabla koja se nalaze na lageru i ona koja su već oborena. Dežure i protestna okupljanja nastavit će se sve dok ne budu izvučena ta stabla. S obzirom na niske temperature, ne želimo mještane izlagati potencijalnim zdravstvenim problemima“, dodao je Sinanović.

Podijelite članak
  • 5
    Shares

Počitajte još

Porodica iz Željeznog Polja zvanično preuzela ključeva novosagrađenog objekta

072info

Željezno Polje: OŠ „Abdulvehab Ihamija“ konačno ima vodu za piće

072info

Održana planinarska tura u znak podrške mještanima Željeznog Polja

072info

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box