Postignut dogovor o nabavci lijekova

lijekovi

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Dragan Bogdanić i predstavnici Udruženja građana oboljelih od leukemije i limfoma postigli su danas dogovor da će lijek ”tasigna” /nilotinib/ biti isporučen Kliničkom centru Banjaluka u roku od sedam dana.

Za nabavku lijeka “dtic” /dakarbazin/, s obzirom na otežanu nabavku i odsustvo dobavljača, dogovoreno je da pacijenti, u skladu sa mogućnostima, lijek mogu i sami nabaviti, a zatim sredstva refundirati kod Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite.

U slučaju da pacijent nije u mogućnosti da obezbijedi sredstva za nabavku lijeka, potrebno je da Fondu zdravstvenog osiguranja priloži predračun i zatraži uplatu sredstava, navodi se u saopštenju.

Na sastanku je zahtijevano da menadžment Kliničkog centra Banjaluka i ostalih bolnica u Republici Srpskoj učini sve da primjena procedura u liječenju bolesnika oboljelih od malignih bolesti bude olakšana u što većoj mjeri.

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite traži i veću odgovornost menadžmenta zdravstvenih ustanova i Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske kod planiranja i nabavke lijekova kako bi bile izbjegnute nestašice.

Dogovoreno je da će Udruženje građana oboljelih od leukemije i limfoma o svim problemima koji se odnose na liječenje ovih pacijenata obavještavati konsultanta Fonda zdravstvnog osiguranja Zdenku Gojković, koja će nakon toga upoznati nadležne institucije u nastojanju da se iznađu moguća rješenja.

Sastanku, održanom povodom novonastale situacije u vezi sa nabavkom lijekova za liječenje bolesnika oboljelih od malignih bolesti, prisustvovali su i predstavnici Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske i Kliničkog centra Banjaluka.

Izvor: Srna

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE