Postignut dogovor: Rudarima će biti isplaćene plaće

Postignut dogovor: Rudarima će biti isplaćene plaće

Rudari će dobiti zaostale plaće. To je izjavio federalni ministar energije i rudarstva Vedran Lakić nakon sastanka s predstavnicima Sindikata rudnika u FBiH i Vlade FBiH.

– Svi oni razgovori koji su bili ranije, bili su uspješni i tako je i ovaj put. Zahvaljujem se Sindikatu na borbi i podržavamo. Utvrdili smo da postoje finansijska sredstva u budžetu FBiH, koja će se nastojati iskoristiti za isplatu plaća rudara rudnika u Zenici – rekao je Lakić.

Ipak, nije zadovoljan zatečenim stanjem u rudnicima te je naveo da su opredjeljenja da se moraju zajedno suočiti sa svim problemima.

– Kao Vlada smo prihvatili kolektivni ugovor da se plaće isplate za januar i februar. U narednih 15 dana ćemo saopćiti šta će biti s rudnikom Zenica. Pokušat ćemo najmanji broj dana skratiti da bismo mogli obradovati ljude da imaju plaću na svojim računima – zaključio je ministar Lakić.

Podsjećamo, ispred sjedišta Vlade FBiH u Sarajevu danas se okupilo se gotovo 300 rudara koji traže dvije zaostale plaće i poštivanje kolektivnog ugovora

Avaz

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS