Postoji razlog zašto žene imaju jače nuspojave na cjepivo protiv covida-19

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Znanstvenici Centra za prevenciju i kontrolu bolesti tvrde kako žene imaju jače nuspojave nakon cijepljenja, za razliku od muškaraca.

Zdravstveni djelatnici Shelly i Scott Blomgren su bili među prvima koji su u Americi pristupili cijepljenju protiv covida. Nakon drugog cjepiva Modernom, tog istog poslijepodneva postalo je jasno da Shelly ima sasvim drugačiju reakciju na cjepivo.

„On je bio dobro, a ja sam se osjećala kao da umirem. Inače sam dosta jaka i mogu podnijeti bol, ali ovo je bilo strašno”, pojasnila je Shally Blomgren.

Imala bolove, groznicu, bila umorna

Kaže kako se borila skoro dva dana s onime što naziva najgorim bolovima, groznici, i umoru kojeg je ikada doživjela, dok je njen suprug otišao na posao i nastavi se ponašati kao inače. Nakon dva dana i ona je bila dobro i postupno zaštićena. Simptome i probleme koje je opisala javljaju se, čini se, u mnogim kućanstvima u Americi, tvrde stručnjaci.

ČITAJ JOŠ:  'Magični materijal' koji će promijeniti budućnost!

Prema izvješću Centa za prevenciju i kontrolu bolesti, nakon primljenih prvih 13.8 milijuna, izvješća o nuspojava govore da su nuspojave u većoj mjeri zabilježene kod žena. Čak 79 posto prijavljenih nuspojava je pristiglo od strane žena, iako je samo 61 posto cjepiva „potrošeno“ na žene.

Česta pojava

Rezultati studije nisu toliko zabrinjavajući za stručnjake za zarazne bolesti. Ističe kako je jača reakcija kod žena na druga cjepiva primijećena već prije nekoliko godina.

Koji je razlog?

Stručnjaci pretpostavljaju da kod žena, posebno onog u pred menopauzi, razina estrogena odgovorna za aktivaciju imunološkog odgovora prilikom cijepljenja. Muškarci imaju više testosterona, hormona koji može usporiti i umanjiti reakciju.
Jednostavnije rečeno, žene češće imaju jače reakcije na cjepivo jer je njihovo tijelo brže i jače kada je u pitanju aktivacija onoga što cjepivo unosi u organizam.

ČITAJ JOŠ:  ZABRINUTI STE JER VAM SE KOSA PRORIJEDILA? Zbog ovih pet stvari možete oćelaviti!

“Zarazne bolesti generalno se odnose na reakciju imunološkog sustava ne na virus“, navodi dr. Larry Schlesinger, predsjednik i šef instituta za medicinu San Antonio te napomenuo da iza toga ustvari stoji puno „znanosti“. U prošlosti je, kaže, jača reakcija kod žena bila jako dobro praćena i kada se radi o cjepivu protiv gripe i drugih bolesti.

Schlesinger smatra da estrogen tijelu šalje signale da proizvodi više T-stanica, koje nas štite kada se organizmu predstavi cjepivo.

Kako se nositi s reakcijom

Izazov je za znanstvenike kako podijeliti ovu informaciju a ne stvoriti paniku ili učiniti to da žene odbijaju cijepljenje.

ČITAJ JOŠ:  Službeno je: Trebaju li vakcinisani protiv Covid-19 primiti i dodatnu dozu

Dr. William Schaffner, stručnjak za infektivne bolesti sveučilišta Vanderbilt dodaje kako se radi o fenomenu koji se nije dovoljno proučavao iako se za njega dugo zna. Moli žene da shvate da se radi o kratkotrajnom simptomu zbog kojeg se ne smije odbiti cijepljenje.

Covid-19 je bolest koja može donijeti ozbiljne komplikacije, a cjepivo je važan alat za prevenciju bolesti, ali i komplikacija“, a Schaffner dodaje kako treba samo zasukati rukave i otići se cijepiti jer su cjepiva djelotvorna i trebaju svima služiti kao zaštita i osiguranje da će se možda život vratiti u normalu.

Blomgren kaže kako unatoč reakciji nikada nije požalila što se cijepila niti je razmišljala o tome da preskoči svoj red, prenosi Ordinacija.hr.

GODISNJICA
MARKETING