Poštuju li se odluke o smanjenju marži na određene artikle

Poštuju li se odluke o smanjenju marži na određene artikle

Na snagu je stupila Odluka Vlade Federacije BiH u kojoj su propisane maloprodajne i veleprodajne marže na određene artikle u trgovinama. Inspektori u Federaciji Bosne i Hercegovine provjeravaju poštuju li se donesene odluke. Propisana kazna za pravno lice iznosi hiljadu i 250 maraka, a za fizičko 500 maraka. Reporteri BHRT-a su pitali građane, primijete li stagnaciju cijena i jesu li mjere koje provode vlasti dovoljne?

Odluka se odnosi na 15 artikala, uglavnom osnovnih životnih namirnica, gdje marže ne smiju biti veće od 5 posto u veleprodaji do 8 posto u maloprodaji. Inspektori su od danas u kontroli.

– Mi smo radili određene analize vezano za kretanje marži u trgovačkim lancima, i mogu reći da su ove ovdje marže manje nego u trgovačkim centrima, i mogu reći da očekujem ako ne smanjene barem zadržavanje ovih cijena do nove godine, rekao je glavni tržišni inspektor Elmir Ramić.

Stabilizacija tržišta

Cilj je stabiliziranje tržišta u navedenom razdoblju, ističu u Ministarstvu trgovine.

– Očekujemo da će se dosljednom primjenom ove odluke stabilizirati cijene ovih proizvoda, a o stvarnim efektima odluke moći ćemno razgovarti krajem odluke kada budu objavljeni zvanični podaci – rekla je Merima Maslo, pomoćnica ministra trgovine FBiH. 

Kao mjera pomoći stanovnicima u RS nastavlja se provoditi kampanja Društveno odgovorni, sa trgovcima, proizvođačima i dobavljačima koji su se odricali dijela marži na robu široke potrošnje  navodi entitetski resorni ministar.

– Sada imamo 45 proizvoda domaćih proizvođača, čiji su proizvodi 0% marži, i više stotina proizvoda u 22 različita marketa, u više od 400 poslovnih jedinica širom RS, i možemo rećiu da su u svim marketima došle robe koje su na nula posto marži – rekao je Denis Šulić, ministar trgovine i turizma u Vladi RS.

180 nadzora

Uredba o ograničavanju marži u prometu roba, u RS donesena je 2009. godine. Iz inspektorata navode se svakodnevno kontroliraju marže na tržištu.

– Za osam mjeseci izvršeno je 180 inspekcijskiuh nadzora, 23 su svega bile sa utvrđenim nepravilnostima, i po tom osnovu izrečene su kaztne u iznosu 345 hiljada maraka – rekla je Dušanka Nikolić iz Inspektorata RS.

U RS za kršenje uredbi na snazi je propisana kazna za trgovca kao privredno društvo u iznosu od 10 hiljada, a za odgovornu osobu pet hiljada maraka. U Federaciji je i do nekoliko puta manja, ističe glavni tržišni inspektor, što stimulativno djeluje na trgovce, te smatra da je na nivou Fedracije neophodan novi zakon o kontroli cijena, kako bi se uredilo tržište i zaštitili potrošači u krajnjoj mjeri.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica