Postupak protiv BiH zbog prekoračenja maksimalnih emisija opasnih gasova

Postupak protiv BiH zbog prekoračenja maksimalnih emisija opasnih gasova

Sekretarijat Energetske zajednice obavijestio je Bosnu i Hercegovinu, Srbiju, Sjevernu Makedoniju i Kosovo o pokretanju preliminarne procedure za rješavanje slučaja o prekoračenju maksimalnih emisija definisanih u Nacionalnim planovima o smanjenju emisija (NERP).

NERP je desetogodišnji plan za definisanje smanjenja emisija opasnih gasova sumpor dioksida i azotovih oksida, kao i prašine za velika ložišta, koji se u BiH primjenjuje od 2018. U tom dokumentu su definisane maksimalne vrijednosti godišnjih emisija na nivou države.

Majda Ibraković iz Centra za životnu sredinu izjavila je da takva procedura nije iznenađujuća, s obzirom da Bosna i Hercegovina konstantno krši pravila, pa i vlastite zakone u vezi zagađujućih emisija iz velikih postrojenja.

– Nadamo se da bi ovo mogao biti prvi konkretan korak ka sankcionisanju prestupnika i smanjenju negativnog djelovanja velikih zagađivača, posebno termoelektrana u BiH – kazala je Ibraković.

Pošto su prema izvještajima za 2018. i 2019. prekoračene vrijednosti emisija definisane u NERP-u, Sekretarijat Energetske zajednice je pokrenuo preliminarne procese za rješavanje tih slučajeva.

Naime, u slučaju Srbije prekoračene su vrijednosti emisija sumpor dioksida, a Sjeverna Makedonija je prekoračila vrijednosti emisija sumpor dioksida i prašine, dok su Bosna i Hercegovina i Kosovo prekoračili vrijednosti za emisije sve tri zagađujuće materije.

Te štetne materije se najviše emituju iz velikih ložišta elektroenergetskog sektora, odnosno termoelektrana na ugalj.

Slanjem otvorenog pisma Sekretarijat Energetske zajednice je dao priliku ovim zemljama da reaguju na utvrđena nepridržavanja zakona i daju svoje zaključke, kako bi bilo moguće utvrditi cijelu pozadinu slučaja, saopćeno je iz Centra za životnu sredinu.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE