Potencijalna opasnost i veliki zagađivači: Na bh. cestama skoro 35.000 Golfova dvojki

Potencijalna opasnost i veliki zagađivači: Na bh. cestama skoro 35.000 Golfova dvojki

Prema podacima Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka, na bh. cestama vozi skoro 35.000 Golfova dvojki, koji, s obzirom na godište proizvodnje, predstavljaju potencijalnu opasnost u saobraćaju te su veliki zagađivači zraka.

Ekonomsko stanje

Stalni sudski vještak saobraćajne struke Ševal Kovačević istakao je za „Avaz“ da se ovako veliki broj vozila ove kategorije može vezati uz teško ekonomsko stanje naših građana.

– Sigurno se može reći da niko ne bi vozio Golf 2 iz osamdesetih godina da sebi može priuštiti bolje i sigurnije vozilo – kazao je Kovačević.

Vozila sa starijim motorima i nižom ekološkom normom u zimskom periodu izazivaju štetne posljedice za sve građane. Osim višeg stepena zagađenja, starost vozila često se povezuje i sa sigurnošću u saobraćaju.

– Niko ne može preko noći nekome ko vozi Golf 2 zabraniti da svoje dijete odveze u obdanište. Potrebno je pronaći neko prihvatljivije strateško rješenje, koje će svima pomoći, jer oko 500.000 građana KS trpi posljedice zbog starih vozila. Osim problema sa zagađenjem, kroz svoj rad nagledao sam se u mnogim vještačenjima da je za saobraćajnu nesreću kriva starost vozila, odnosno njegovo loše stanje – rekao je Kovačević.

Državna strategija

Primjer Barcelone najbolje pokazuje kako se strateški može riješiti problem s kojim se susrećemo u BiH. Tamošnje vlasti, naime, naredile su građanima da do 2021. godine moraju promijeniti stara vozila ako žele voziti gradskim ulicama. Kovačević smatra da je ovo jedini način da se radi strateški i da se planira unaprijed nekoliko godina.

– Nisam za to da se kroz poskupljenja eko-testova od građana uzima novac koji ide u privatne džepove, ali jesam za eventualno poskupljenje registracije za stara vozila, kako bi se time taj novac vratio i investirao u saobraćaj ili neku drugu državnu strategiju koja će se baviti ovim problemom – kazao je Kovačević.

Status legende

Golf dvojka može se svrstati u jedan od najpopularnijih automobila u historiji Sarajeva. Prije agresije proizvodio se u pogonima u Vogošći, a grad i Golf zajedno su proživjeli neke od najljepših, ali i najtežih trenutaka. Golf je služio kao prijevoz na more i izlete, ali kada je bilo najteže, prevozio je ranjenike i mnoge druge stvari. Svi koji su ikad imali Golf, svjesni su koliko je pouzdan, jeftin za održavanje i skoro pa neuništiv.

Duši na volju, može se reći da je vrijeme uradilo svoje i na ovom legendarnom autu, pa njegove mitološke osobine koje mu građani pripisuju više ne vrijede. Naime, ako se uzme u obzir da je najmlađi Golf 2 koji se može sresti na našim cestama star 25 godina, njegova pouzdanost itekako je upitna.

Avaz.ba

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica