Portal 072info

Potezi Jelke Milićević i Fadila Novalića oštetit će Federaciju za više od 200 miliona KM godišnje

Ako amandmani Vlade FBiH budu usvojeni, 13 kladionica će biti zatvoreno, 5.500 radnika će ostati bez posla, oko 3.000 vlasnika prostora će ostati bez mjesečnih primanja, a Federacija BiH će ostati bez više od 200 miliona KM godišnje, kaže direktor “PREMIER” kladionice Krešo Vukoja…
Privatne kladionice iz Federacije BiH i dalje svakodnevno upozoravaju javnost na poteze Vlade FBiH, odnosno ministrice financija Jelke Milićević i premijera Fadila Novalića. Okupljeni u Facebook grupama “Spasimo naša radna mjesta” koje sada broje preko 15.000 članova, radnici priređivača igara na sreću iskazuju zabrinutost zbog mogućnosti da se uskoro nađu na zavodu za zapošljavanje, zajedno s još oko 400.000 nezaposlenih u Federaciji BiH.
Da su amandmani koje je utvrdila Vlada FBiH vrijedili od početka ove godine, kladionice bi na 150 milijuna KM prihoda morale platiti 187,5 milijuna KM poreza. Iz toga je jasno da ove mjere koje predlaže Vlada FBIH imaju samo jedan cilj, a to je zatvaranje privatnih kladionica u Federaciji BiH, kaže direktor “PREMIER”kladionice Krešo Vukoja, ističućikako je neshvatljiva i nedopustiva namjera Vlade FBiH da u ovako teškim ekonomskim uvjetima zatvori 13 domaćih firmi koje zapošljavaju veliki broj radnika.

Zatvaraju legalne firme

U trenucima kada je ukupan dug Federacije preko sedam milijardi KM, kad se isplatamirovina financira kreditima MMF-a, Vlada FBIH predvođena premijerom Novalićem i ministricom Milićević želi zatvoriti 13 domaćih legalnih firmi, koje uredno izvršavaju sve svoje zakonom propisane obveze i koje zapošljavaju 5.500 radnika i zakupljuju gotovo 3.000 poslovnih prostora, rekao je Vukoja.
On naglašava kako bi zatvaranje privatnih kladionica dovelo do ogromne krize u ekonomiji i gospodarstvu Federacije te bi nastale štete koje će biti nesagledive i nenadoknadive.
U 2016. godini 13 privatnih priređivača igara na sreću u proračun Federacije BiH uplatit će oko 32,7 milijuna KM direktnih naknada i poreza, na plaće i doprinose za radnike potrošit će 99 milijuna KM, za najam oko 3.000 poslovnih prostora zakupodavcima će platiti 25 milijuna KM, za struju, vodu, internet i usluge telefonije platit će 11 milijuna KM, za uredski materijal i sanitarije platit će 12,5 milijuna KM te će dobavljačima softvera, kvota i rezultata platiti više od 6 milijuna KM. To je ukupno oko 186 milijuna KM. Od toga novca direktno u proračun Federacije BiH bit će uplaćeno oko 80 milijuna KM, što je 3,2% ukupnog proračuna Federacije BiH za 2016. godinu. Indirektno će, kroz potrošnju radnika i partnerskih firmi, u proračunu Federacije BiH završiti i ostalih 106 milijuna KM, što znači da poslovanje kladionica u proračun donosi oko 186 milijuna KM, ili 7,28% ukupnog proračuna Federacije. Zašto Jelka Milićević i Fadil Novalić žele Federaciju ostaviti bez ovog novca?, pita se Vukoja.

Tko će snositi odgovornost?

Direktor “PREMIER ”kladionice naglašava kako ovo neć ebiti jedini gubici koje će Federacija BiH pretrpjeti zatvaranjem kladionica.
Svih 5.500 radnika u privatnim kladionicama u Federaciji BiH uredno su prijavljeni, što znači da će svi, ako ostanu bez posla, imati pravo na novčanu naknadu u skladu sa “Zakonom o posredovanju u zapošljavanju i socijalnoj sigurnosti nezaposlenih osoba”, a to će Federaciju BiH koštati oko 20 milijuna KM. To znači da će zatvaranjem kladionica proračun Federacije BiH biti oštećen za više od 200 milijuna KM godišnje. Pitam se hoće li itko za to snositi odgovornost i kako Jelka Milićević i Fadil Novalić misle nadoknaditi ovih više od 200 milijuna KM? Valjda novim kreditima od MMF-a, zaključio jeVukoja, dodajućikako je u procesu organizacija prosvjeda koji bi pred zgradom Vlade FBiH i Parlamentom trebali okupiti preko 10.000 prosvjednika, što će, ističe, “biti jedinstven slučaj u svijetu da radnici i poslodavci zajednički prosvjeduju protiv Vlade”.

Premijer Novalić neupućen u problematiku

Vukoja se osvrnuo i na izjavu premijera FBiH Fadila Novalića, koji je u intervjuu za televiziju N1 kazao kako su kladionice u prvih devet mjeseci 2016. godine uplatile oko 18 milijuna KM poreza.
Premijer Novalić ili nije upućen u problematiku, ili svjesno iznosi pogrešne podatke. Naime, prema podacima Porezne uprave FBIH kladionice su od 01.01.2016. do 30.09.2016. uplatile 24,5 milijuna KM direktnih poreza i naknada te još oko 27,7 milijuna KM doprinosa, PDV-a, poreza na dohodak i drugih fiskalnih i parafiskalnih nameta, rekao je.

Kladionice traže model porezno stabilnih zemalja zapadne Europe

Kladionice najveći problem u amandmanima Vlade FBiH vide u oporezivanju svih uplata i svih dobitaka, a prema tome i u onemogućavanju izlaska domaćih firma na svjetsko tržište putem interneta.
To je model kojeg su napustile sve ozbiljnije zemlje Europske unije, jer su analizom došle do zaključka kako takav model ne funkcionira, odnosno da uništava domaće firme, što su dopisima političarima u Federaciji BiH potvrdili i Nikos Roumnakis, predsjednik Europske organizacije za regulaciju igara na sreću, kao i Clive Hawkswood, predsjednik Remote Gambling Associationa. Unatoč svim upozorenjima iz Europske unije, Vlada FBiH se odlučila na model koji oporezuje sve uplate i sve dobitke, pravdajući to usporedbom s hrvatskim modelom. Međutim, osim što u Hrvatskoj 5% na uplate plaćaju igrači, a u Federaciji BiH bi prema ovim amandmanima trebali priređivači, Zakon o igrama na sreću u Hrvatskoj je donesen prije ulaska Hrvatske u Europsku uniju te će vrlo brzo biti izmijenjen, a osim toga, u Hrvatskoj nema RNG igara koje su u Federaciji BiH 85% prometa kladionica te stoga ovakav model oporezivanja nipošto ne može biti primijenjen u Federaciji BiH. Naš je stav da igrače/građane treba potpuno osloboditi poreza, a da se država treba namiriti oporezivanjem prihoda kladionica, tj. razlike između uplate i isplate,rekao je Krešo Vukoja. 
Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME