Potonula dva vojna broda u Crnoj Gori

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Usljed olujne bure koja već dva dana duva u Boki, jutros su se prevrnuo rashodovani desantni brod minopolagač DBM-241 “Krk” i potonuo na vezu na lokaciji između vojnog objekta Pristan i Rakite, na sjeverozapadnoj obali polustrova Luštica u Boki Kotorskoj.

Tom prilikom teško je oštećen i takođe rashodovani vojni tanker za vodu PV-17 “Alga” čiji je trup takođe naplavljen, pa je i ovaj brod pramčanim dijelom nalegao na morsko dno u plićaku gdje je bio vezan.

ČITAJ JOŠ:  Teška saobraćajna nesreća u Crnoj Gori: Poginuo 42-godišnji bh. državljanin

Brod DBM-241 je već petnaestak godina van operativne upotrebe u Mornarici VCG, a bio je jedno od njenih najmlađih plovila jer je sagrađen 1988. godine u Splitu.

Pretpostavlja se da su jaki talasi i olujna bura tokom noći “tukli” brod koji je pritom udarao u stari vojni tanker za vodu PV-17 koji mu je bio vezan između DBM-a i obale. Dotrajali i korozijom izjedeni limovi na oplati broda su najvjerovatnije popustili pod udarcima, pa je DBM primio vodu, prevrnuo se i potonuo uz obalu.

ČITAJ JOŠ:  Refika Tuzović, prva žena na čelu Medžlisa u Crnoj Gori: Ovo je za mene izuzetno priznanje

Oštećenja je pretrpio i PV-17 koji je pramčanim dijelom takođe nalegao na morsko dno. Na licu mjesta su ekipe Mornarice VCG, Uprave pomorske sigurnosti i upravljanja lukama, kao i Inspekcija sigurnosti plovidbe iz Kotora koje pokušavaju da jakim pumpama, izbace more iz trupa PV-17 i makar tom brodu vrate djelimičnu plovnost kako bi ga uklonili sa te lokacije.

Na mjesto havarije, pišu podgoričke Vijesti, uputio se i vršilac dužnosti komandanta Mornarice VCG, kapetan fregate Milan Jevtović, kao i čelnici Ministartva odbrane. Prema tvrdnjama neimenovanog izvora Vijesti  iz potonulog broda se u more izlila određena količina ulja iz strojarnice, ali ne i nafta iz tankova goriva.

ČITAJ JOŠ:  U saobraćajnoj nesreći u Crnoj Gori poginuo muškarac iz BiH

Olujna bura sinoć je prouzrokovala novu veću štetu i na najvrednijem brodu Mornarice VCG – jedrenjaku “Jadran”. Udari vetra polomili su drveni nastavak pramčanog jarbola koji srećom, nije pao na palubu broda, već je ostao da visi, zapetljan u oputu broda na visini od skoro 30 metara iznad palube.

Nezavisne novine

GODISNJICA
MARKETING