867CF65B 74A2 4914 A41E 6951A1C50E5F
AUTOR: K.H.
DATUM: stu 5, 2021 @ 15:55
KATEGORIJA: BiH / Vijesti
FIXGEHALT

Brojni objekti poplavljeni su danas u sarajevskom naselju Rajlovac, a spasioci su čamcima evakuirali uposlenike i druge građane koji su se zatekli u tim objektima.

NER FIT

Zabrinjava informacija da se među poplavljenim objektima nalazi i onaj kompanije Messer, koja je jedini licencirani proizvođač i dobavljač medicinskog kisika u Bosni i Hercegovini.

Podsjetimo da je potrošnja medicinskog kisika povećana u posljednje vrijeme zbog pandemije koronavirusa, odnosno zbog činjenice da mnogi pacijenti trebaju podršku pri disanju.

Saznajemo da su medincinske ustanove već kontaktirale kompaniju raspitujući se o pretrpljenoj šteti.

Tekst se nastavlja nakon reklame

Direktor Messera Avdo Dedić kazao je za TVSA da je sva oprema potopljena, uključujući pumpe i motore, ali da su radnici na sigurnom.

Dodao je da nemaju sistem odbane te da je “sve u Božijim rukama”.

Govoreći o snabdijevanju medicinskim kisikom, on je kazao da će bolnice koje imaju centralno napajanje biti u nešto povoljnijem položaju, odnosno da će im se moći isporučiti kisik “ako ne dođe do logističkih poremećaja”.

“Što se tiče isporuke u bocama, naša punionica je potpuno potopljena. Tražimo lokacije koje bi mogle ispuniti naše zahtjeve. Napisat ćemo dopis da nam se da privremena dozvola za punjenje boca na dvije lokcije u Zenici i Mostaru, dok ne vratimo našu punionicu u normalno stanje”, rekao je Dedić.

Pored Messera poplavljeni su i objekti Robota, Hercegovinalijeka i mnogi drugi. Radnici su uz pomoć pripadnika FUCZ-a evakuisani na sigurno.

LIDER