Potpisan Memorandum o implementaciji projekta “Unaprjeđenje učenja i podučavanja: Pilot model-Uvođenje i integracija učeničkih rezultata iz maternjeg jezika u Zeničko-dobojskom kantonu“.

Potpisan Memorandum o implementaciji projekta “Unaprjeđenje učenja i podučavanja: Pilot model-Uvođenje i integracija učeničkih rezultata iz maternjeg jezika u Zeničko-dobojskom kantonu“.

DSC05611

Ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Mirko Trifunović, direktorica organizacije Save the Children u BiH Andrea Žeravčić I direktorica Pedagoškog zavoda Zenica Munevera Selmanović potpisali su, u prostorijama Ministarstva, Memorandum o implementaciji projekta “Unaprjeđenje učenja i podučavanja: Pilot model-Uvođenje i integracija učeničkih rezultata iz maternjeg jezika u Zeničko-dobojskom kantonu“.

Nakon uspješne saradnje u realizaciji projekata „Osnovno pravo na obrazovanje“ i „Obrazovanje za socijalnu koheziju i BiH na putu ka EU“, organizacija Save the Children i Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK ozvaničili su nastavak saradnje ka unaprjeđenju kvaliteta obrazovanja za svu djecu u ovom Kantonu.

Cilj projekta „Implementacija definiranih ishoda učenja u jezičko-komunikacijskoj oblasti u Zeničko-dobojskom kantonu“, vrijednosti 400.000 KM, u periodu 2013-2015. godine, je provesti, na nivou škola, definirane ishode učenja u jezičko-komunikacijskom području, kojim se mjeri uspješnost nastavnog procesa i usvajanja gradiva u oblasti jezika i komunikacije kod učenika koji pohađaju osnovnu školu.

-Ovo je rezultat dobrih odnosa koje smo izgradili u proteklom periodu i uspjeha koje smo zajednički postigli realizacijom projekata. Kada smo razgovarali unutar našeg tima, kazali smo da jedan ovako kompleksan zadatak može iznijeti vaše Ministarstvo i Pedagoški  zavod. Sada imamo priliku da idemo dalje i ovo što će se uraditi u Zeničko-dobojskom kantonu će imati efekat da u drugim kantonima i RS-u, istakla je direktorica Žeravčić.

-Ovaj veoma vrijedan projekat će nam omogućiti da na jedan kvalitetniji način unaprijedimo ovo područje, postavimo ishode učenja i mjerljivost uspješnosti nastavnog procesa i sagledavanja nastavnog gradiva. Značajan doprinos u stručnom smislu će pružiti i Pedagoški zavod. Potpisani Memorandum daje širinu svim potpisnicima da radimo na kvalitetu obrazovanja za svu djecu, istakao je ministar Trifunović.

Realizacija projekta, u ovoj godini, podrazumijeva obuku za trenere, dalju obuku pedesetak stručnjaka, nastavnog osoblja/profesionalaca i akademske zajednice vezanih za jezičko-komunikacijsko obrazovno područje za provedbu i podršku ciljanom ishodu učenja u ovoj oblasti. U trogodišnjoj realizaciji projekta, predviđeno je da 200 odgajatelja, nastavnika razredne i predmetne nastave bude obučeno kako bi ostvarilo konkretnu promjenu u nastavnom procesu u smislu poboljšanja kvaliteta i uspješnosti u savladavanju gradiva u jezičkom i komunikacijskom području kod osnovaca u školskoj 2015/2016. godini. 

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE